Vermindert ketchup het risico op nierkanker?

28-02-2015 12:03

Auteur: Godelieve Gros van het NierNieuws.


Bij het ontstaan van niercelkanker speelt vermoedelijk een verhoogde zuurstofstofwisseling in de cellen een rol. Amerikaanse onderzoekers hebben gekeken naar de invloed van antioxidanten in de voeding op het ontstaan van niercelkanker bij postmenopauzale vrouwen. Antioxidanten zijn stoffen die het product van een verhoogd zuurstofmetabolisme, vrije zuurstofradicalen, wegvangen en daarmee het schadelijke effect kunnen verminderen.

Het aantal diagnoses van niercelkanker is de laatste decennia aanzienlijk toegenomen. Vaak is de ziekte op het moment dat de diagnose gesteld wordt, al in een gevorderd stadium. Preventie bij dit kankertype is daarom van groot belang. Niercelkanker staat op de achtste plaats als het om kanker gaat bij vrouwen.

Het Women's Health Initiative (WHI) is een langlopend Amerikaans onderzoek dat wordt uitgevoerd onder postmenopauzale vrouwen en dat gericht is op de preventie van veelvoorkomende aandoeningen als hart- en vaatziekten, osteoporose en kanker. Voor het onderzoek naar de relatie tussen het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten en het ontstaan van niercelkanker, zijn gegevens geanalyseerd van ruim 96 duizend vrouwen die aan het WHI deelnamen tussen 1993 en 1998. De onderzoekers hebben de gegevens geëvalueerd aan de hand van hun situatie in 2013.

De vrouwen in het onderzoek hebben op vragenlijsten en in interviews aangegeven welke voedingsmiddelen zij binnenkregen en welke voedingssupplementen zij eventueel gebruikten. Van de ruim 96 duizend hadden 240 vrouwen de diagnose niercelkanker gekregen. Voor dit onderzoek is gekeken naar de voedingstoffen met antioxiderende eigenschappen zoals lycopeen, α-caroteen, β-caroteen, vitamine C en vitamine E. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld in tomaten, wortelen, rozebottel en watermeloen. Lycopeen is de stof die de rode kleur aan tomaten geeft en bij verhitting van de vrucht sterk in concentratie, en dus in antioxiderende werking, toeneemt.

De 80 vrouwen met de hoogste lycopeeninname bleken 39% minder kans te hebben op het ontstaan van niercelkanker dan de 80 vrouwen met de laagste lycopeeninname. Deze uitkomst betekent dat verder onderzoek naar de relatie tussen het eten van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan lycopeen van belang is voor de preventie van niercelkanker.


Bron:  www.niernieuws.nl