Verschillende vormen van Eierstokkanker.

03-02-2014 19:12
 

 


Verschillende vormen:

Er bestaan goedaardige en kwaadaardige gezwellen van de eierstokken. Deze informatie gaat alleen over kwaadaardige gezwellen van de eierstokken. De kwaadaardige gezwellen onderscheiden zich door het type weefsel waaruit ze zijn ontstaan.


Globaal zijn er 3 vormen:  

  • Epitheliale eierstoktumor of adenocarcinoom: een tumor die ontstaat uit de buitenste laag cellen van de eierstok, het epitheel. Bij 80 tot 90% van de tumoren is sprake van een epitheliale eierstoktumor.
  • Gonadale stromaceltumor: een tumor die ontstaat uit de laag weefsel waar de eicellen liggen.
  • Kiemceltumor: een tumor die ontstaan is uit de kiemcellen.

     


Epitheliale borderline-tumoren:

Van alle epitheliale eierstoktumoren is ongeveer 15% een grensgeval tussen een goedaardige en een kwaadaardige tumor. Dit heet een borderline-tumor. Vrouwen met een borderline-tumor krijgen een andere behandeling dan vrouwen met een kwaadaardige epitheliale tumor.

Meestal is een operatie bij een borderline-tumor voldoende. De meerderheid van de vrouwen met een borderline-tumor geneest van de ziekte.

Het onderscheid in de verschillende vormen eierstokkanker wordt gemaakt, omdat de behandeling van elke vorm anders is. Deze informatie gaat over de meest voorkomende vorm van eierstokkanker: de epitheliale tumoren.

Kanker is niet besmettelijk. Eierstokkanker dus ook niet. Ook door geslachtsgemeenschap is geen besmetting mogelijk.


 

Bron:   www.kanker.nl