Vertel mij niet dat mijn moeder de strijd tegen kanker verloren heeft.

21-09-2020 18:08



Auteur: Bernadette Keizer - ad.nl/amersfoort




Bernadette Keizer, columnist.

Bernadette Keizer, columnist.

Foto: AD.






COLUMN: Toen ik 19 was verloor ik mijn moeder aan kanker. Het is inmiddels vijf jaar geleden, maar nog elke dag steekt het. Het verlies ging in fases. Van ontkenning naar woede, verdriet en gemis. 

Nooit zal ze de jonge vrouw zien die ik geworden ben, wat een leuke vriend ik heb, hoe gelukkig ik nu in het leven sta. Als ik kinderen mag krijgen, zullen zij nooit hun oma ontmoeten.

 

Dit weekend las ik het verhaal over de kleine Hailey uit Nijkerk. Het greep me. 3 jaar en doodziek. Het lijkt me de ergst denkbare nachtmerrie van een ouder. Artsen kunnen niets meer doen voor Hailey. Het gezin heeft de strijd moeten opgeven, staat er in het artikel.


Opgeven:



Het blijft voor mij lastig om in de media termen te lezen over iemand 'die de strijd niet heeft kunnen winnen' De strijd tegen kanker, wie heeft dat bedacht?

Bernadette Keizer.



Het blijft voor mij lastig om te lezen over iemand 'die de strijd niet heeft kunnen winnen'. De strijd tegen kanker, wie heeft dat bedacht? Alsof chemotherapie en wilskracht soldaten zijn. Een ziekte is een oorlog in je lichaam, waar je geen controle over hebt.


Hailey heeft de strijd niet opgegeven. Ze is 3. Ze weet niet eens wat opgeven betekent. De woorden van haar vader raakten me: ,,Opgeven is geen optie, maar als je geen opties meer krijgt, heb je geen keus."


Uitputting:

Het woord strijd kent een loodzware lading. Want wie strijdt en niet kan winnen, moet opgeven. Dat geeft een gevoel van vermoeidheid en machteloosheid. Het put je uit, mentaal en fysiek. Dat is het laatste wat je kunt gebruiken als je ziek bent. Kanker is geen gevecht. Kanker is een ziekte.


Mama was ziek. Hailey werd ziek. Het vergelijken met een strijd klinkt alsof ze niet sterk genoeg waren. Mijn moeder heeft 'gevochten' als een leeuw en nog was het niet genoeg. Als ik dat hoor over een verloren strijd, is het alsof ik alles opnieuw beleef.


Op de dag van mama's begrafenis landde er een witte vlinder op de kist. Het herinnert me aan de waardevolle momenten die ik met haar had. De ouders en het zusje van Hailey zorgen dat de laatste periode van haar leven gevuld is met liefde en mooie herinneringen. Die tijd is nooit verloren.




Bron: www.ad.nl