Verwijdering van de halslymfeklieren.

24-01-2014 21:04

 Heeft u uitzaaiingen in de hals, dan verwijdert de arts de lymfeklieren die daar zitten. Meestal neemt hij alleen de lymfeklieren aan 1 kant van de hals weg.

Zijn de uitzaaiingen klein, dan adviseert uw arts u soms om te wachten met deze ingreep. Door de vervolgbehandeling kunnen kleine uitzaaiingen namelijk ook verdwijnen.
 
De arts verwijdert de halslymfeklieren meestal gelijk met de schildklier. Door deze extra ingreep duurt de operatie 2 tot 3 uur langer.
 
Een patholoog onderzoekt na de operatie de verwijderde lymfeklieren onder de microscoop. U krijgt de uitslag van dit onderzoek op z’n vroegst een week later. De uitslag geeft aan in welke lymfklier(en) kankercellen zitten.


 


Gevolgen van de verwijdering halslymfeklieren


 

Zijn uw halslymfeklieren verwijderd, dan kunt u - soms blijvend – last hebben van:  

  • Een gevoelloze huid in de hals. Dit herstelt meestal na enkele maanden. Een enkeling houdt last van een doof of veranderd gevoel in de hals.
  • Bij de operatie kan een zenuw naar de schouder beschadigd worden. Hieraan kunt u een zwakkere, pijnlijke schouder overhouden die soms licht naar beneden hangt. Fysiotherapie kan helpen tegen deze klachten.
  • Een zwelling in de wang of op de kin. De afvoer van weefselvocht uit de wang en de kin is verstoord. Meestal verdwijnt de zwelling na een tijd. Een ander woord voor weefselvocht is lymfe.


 

Bron:     www.kanker.nl