Visetende vegetariërs hebben veel minder kans op darmkanker.

13-03-2015 17:30


Visetende vegetariërs hebben veel minder kans op darmkanker

Mensen die geen vlees eten, maar juist wel vis, hebben veel minder kans op darmkanker. Dat blijkt uit een studie onder 77.659 mensen.

Onderzoekers hebben mannen en vrouwen van het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten gevraagd om vragenlijsten over hun eetpatroon in te vullen. Zevendedagsadventisten mogen geen paarden- en varkensvlees eten, maar veel van hen zijn sowieso vegetariër. 

Vervolgens hebben de onderzoekers zeven jaar lang alle gevallen van darmkanker onder de proefpersonen in de gaten gehouden. Ze kwamen tot de conclusie dat vegetariërs 21 procent minder kans hebben op darmkanker dan mensen die wel vlees eten, meldt New York Times.


Pescotariërs (mensen die geen vlees eten, maar wel vis), hebben een nog groter voordeel. Uit het onderzoek is gebleken dat zij 42 procent minder kans hebben op darmkanker dan niet-vegetariërs.


Bijzondere testgroep:

Bij het onderzoek moeten nog wel wat kanttekeningen geplaatst worden. De 77.659 proefpersonen van het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten houden er namelijk geen standaard levensstijl op na.


Ze mogen bijvoorbeeld niet roken en drinken. Uit het onderzoek kunnen dus geen harde conclusies worden getrokken voor de hele bevolking. 


Toch wordt het onderzoek door onder andere diëtisten enthousiast ontvangen. Deskundigen melden dat het onderzoek aansluit bij eerdere ontdekkingen dat omega 3-vetzuren in vis kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van darmkanker, aldus CNN.

Het hele onderzoek is deze week gepubliceerd in het Journal of American Medical Association.Bron:  www.rtlnieuws.nl