Vitaz-ziekenhuis Sint-Niklaas lanceert smaakbox voor kankerpatiënten met verminderde smaak en geur door chemo.

20-10-2025 17:59

 

 

Auteur: Nico Teirlinck - vrt.be/vrtnws

 

 

Foto In de smaakbox zitten kruiden en recepten.  Yannick Joos

 

 

 

Op deze Dag tegen Kanker heeft het Vitaz-ziekenhuis in Sint-Niklaas een speciale smaakbox en een receptenboek gelanceerd voor kankerpatiënten. Door chemo of radiotherapie verandert meestal hun smaak en geur. Met de smaakbox wil het ziekenhuis de patiënten helpen om tijdens hun kankerbehandeling toch nog smakelijk te kunnen eten.

 

Kankerpatiënten hebben tijdens hun behandeling vaak last van smaak- en geurveranderingen. Eten dat ze vroeger lekker vonden, smaakt dan vreemd of slecht. "De veranderingen zijn bij elke patiënt anders", legt kankerdiëtiste Cassie Blommaert van het Vitaz-ziekenhuis uit. "Het eten kan opeens metaalachtig smaken, of veel te zoet, veel te bitter, enzovoort."

 

"Dat kan grote gevolgen hebben voor de patiënten. Als ze door de smaak- en geurveranderingen minder gaan eten, dan verzwakken ze nog meer. En dat moeten we voorkomen. Als patiënten gewicht verliezen, en we vragen hoe dat komt, dan heeft het vaak met die smaak- en geurveranderingen te maken."

 

 

Smaakmakers om gerechten aan te passen:

Om daar iets aan te doen, heeft het ziekenhuis een smaakbox en receptenboekje ontwikkeld. "Op die manier willen we patiënten opnieuw zin geven in eten."

 

"De smaakbox zit vol tips om de smaak van gerechten bij te sturen en aan de smaakveranderingen van patiënten te voldoen. Er zit onder meer een recept voor een wortelsoep in. Hebben de patiënten last van een te sterke smaak, dan raden we aan om extra room bij de soep te voegen. Hebben ze eerder last van een metaalsmaak, dan kunnen ze tijm of oregano toevoegen."

 

In de smaakbox zitten ook enkele kruiden waar kankerpatiënten meteen mee aan de slag kunnen in de keuken. "Onder meer kardemon en citroenzeste. Daarnaast raden we hen aan om ook af te wisselen met de temperatuur van het eten, of de textuur van voedingsmiddelen."

 

 

Foto Yannick Joos

 

 

 

Bron: www.vrt.be