Voedingstips bij diarree.

30-04-2020 17:44

                                      
Artikel diarree bij kanker chemoDiarree kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld ziekte, behandelingen en medicijnen. Je arts of verpleegkundige kunnen helpen de oorzaak van je diarree te vinden. Afhankelijk van de oorzaak kan de arts medicijnen voorschrijven.


In de meeste gevallen komt diarree niet door voeding. Wel kan voeding helpen om je beter te voelen en je darmen en je lichaam helpen herstellen na diarree.


Voedingstips:

 • Eet zo normaal mogelijk. Zorg voor variatie zonder strenge beperkingen
  Eet zo normaal en gevarieerd mogelijk. Varieer met smaken en probeer iedere twee uur iets te eten en te drinken. Het heeft geen zin om minder te eten of te vasten. Door de diarree krijgen je darmen minder tijd om voedingsstoffen op te nemen. Daardoor is het juist goed om wat meer te eten als dat lukt. Zo zorg je dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en dat je lichaam niet uitgedroogd raakt.Een streng dieet is niet verstandig. Dit kan namelijk zorgen dat je darmen zich minder goed herstellen. Alleen bij specifieke oorzaken, zoals een voedselallergie, kan een streng dieet helpen.  
 • Let op je gewicht
  Als je gewicht verliest, is dat een teken dat er niet genoeg voedingsstoffen en/of vocht door je darmen worden opgenomen. In dat geval is het goed om naar een diëtist te gaan. Een diëtist kan advies geven hoe je je voeding kunt aanpassen om op gewicht te blijven. Je verpleegkundige of arts kan je in contact brengen met een diëtist. Lees hier meer over tips bij ongewenst gewichtsverlies
 • Zorg dat je voldoende drinkt
  Drink 1,5-2 liter per dag. Dat zijn 12 -16 kopjes of glazen. Alle soorten vocht tellen mee. Denk aan water, koffie, thee en bouillon, of af en toe ter variatie sap, limonade, appelmoes, vla, en yoghurt.Veel drinken kan in het begin lastig zijn omdat je niet altijd dorst hebt. Het kan helpen om op te schrijven wat je hebt gedronken. Zo kun je zien hoeveel je drinkt. Probeer het drinken goed over de dag te verdelen. 
 • Zorg dat je voldoende vezels eet
  Vezels uit je voeding houden vocht vast, waardoor je ontlasting meer gebonden en dikker wordt. Kies voor fijne vezels, zoals in fijn volkorenbrood, aardappelen en fruit. Deze vezels zorgen niet voor extra prikkels in je darmen. Lees hier meer over vezels
 • Neem meer zout
  Met diarree gaat veel zout verloren en dat moet worden aangevuld. Neem regelmatig een kopje soep of bouillon. Dat kun je zelf maken, maar bouillon van een bouillontablet en oplossoep zoals Cup-a-Soup zijn ook goed.Eet op brood hartig beleg zoals kaas of houmous. Kies als tussendoortje blokjes kaas, olijven, zoutjes of gezouten noten. Gebruik bij de warme maaltijd net iets meer zout, milde kruidenmengsels of sauzen met toegevoegd zout. 
 • Eet kleine porties
  Vermijd grote maaltijden. Neem liever vaker kleinere porties op een dag. Dit is beter voor je maag en darmen.
 • Beperk koffie en alcohol
  Koffie prikkelt je darmen. Daarom is het goed om bij diarree minder koffie te drinken. Je kunt bijvoorbeeld meer thee drinken.Alcohol prikkelt ook je darmen. Daarom kun je beter geen alcohol drinken.  
 • Beperk melk en melkproducten
  In melk en melkproducten zoals vla en pap zit van nature melksuiker (lactose). Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in je darmen. Daarom is het goed om niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap te eten of te drinken. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verteren gemakkelijker omdat daarin minder melksuiker zit. Wanneer je drinkvoeding gebruikt is dit meestal geen probleem, want die bevatten niet veel melksuiker.
 • Eet of drink geen suikervrije producten met de zoetstof sorbitol
  Producten met sorbitol kunnen zorgen voor diarree. Sorbitol zit vaak in kauwgom, keelpastilles, snoepjes, light frisdranken, cake en koekjes. Op de verpakking staat of er in een product sorbitol zit.
 • Zuiveldrankjes met speciale bacteriën helpen soms wel, soms niet
  Het is beter om zuiveldrankjes met speciale bacteriën (probiotica) niet te drinken als de diarree is ontstaan door chemotherapie. Ook niet als je minder weerstand hebt door intensieve chemotherapie. De bacteriën in deze drankjes zijn in deze situaties niet altijd veilig.Als de diarree komt door antibiotica, kunnen probiotica wel helpen om de darm sneller te laten herstellen. Dit kan na het stoppen van de antibiotica. Lees hier meer over probiotica
  Voeding die zorgt voor het stoppen van diarree, zoals wat wel eens gezegd wordt over bananen of witbrood, bestaat niet. Lees hier meer over in het artikel: Bestaan er voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl