Voedingstips bij een colostoma.

28-07-2020 18:12

                              Een colostoma is een stoma met een aansluiting op de dikke darm. Een colostoma kan je krijgen als er een stuk van je dikke darm is weggehaald. De ontlasting komt dan niet meer op de normale manier naar buiten, maar uit de stoma.


Vlak na het krijgen van de stoma kan de dikte van je ontlasting nog onregelmatig zijn, maar dat wordt na een tijdje meestal beter. Hoe lager de colostoma is geplaatst op de dikke darm, hoe meer vocht de dikke darm nog uit je ontlasting kan halen. Dit maakt je ontlasting steviger.


Met een colostoma is het meestal mogelijk om zoals je gewend bent te eten en is er geen speciaal dieet nodig. Het is belangrijk dat je ontlasting soepel blijft en de stoma niet verstopt raakt. Het is belangrijk om veel voedingsvezels te eten, veel te drinken en vaak te bewegen. Onderstaande voedingstips kunnen hierbij helpen.


Voedingstips:


 • Eet vezelrijk

 • Voedingsvezels houden vocht vast in de darmen en daardoor blijft je ontlasting soepel. Je hebt iedere dag tussen de 30 en 40 gram vezels nodig. Kies vooral volkorenproducten, zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta. Deze hebben meer voedingsvezels dan de witte varianten. Ook groente, fruit en peulvruchten zijn rijk aan vezels en bevatten weer andere soorten vezels dan volkorenproducten. De verschillende soorten vezels werken anders op de stoelgang. Varieer dus met deze producten voor het beste resultaat.

 • Drink voldoende

 • Drink elke dag 1,5 tot 2 liter vocht. Dat komt neer op 14-16 kopjes of 7-10 glazen. Al het vocht telt mee zoals water, koffie, thee, melk(producten), soep, bouillon of sap. In het begin kan het lastig zijn om veel te drinken, omdat je misschien niet altijd dorst hebt. Schrijf een paar dagen op wat je drinkt zodat je snel kunt zien hoeveel je al op hebt. Probeer te drinken op verschillende momenten van de dag.

 • Verstopping

 • Als je last hebt van verstopping (ook wel obstipatie genoemd) kunnen deze adviezen helpen.

 • Kom in beweging

 • Lichaamsbeweging is goed voor de conditie maar ook voor de darmen. Probeer dagelijks minimaal een half uur flink te bewegen, zoals fietsen, stevig wandelen of zwemmen.

 • Kauw goed en eet rustig

 • Als je tijdens het eten en drinken lucht inslikt, kan er gas in je darmen komen. Gas in de darmen is normaal, maar kan bij een stoma vervelend zijn. Door rustig te eten slik je minder lucht in en is er minder kans op extra gasvorming.

 • Let op met bepaalde producten

 • Er zijn producten die extra gasvorming kunnen veroorzaken zoals peulvruchten, koolsoorten, spruiten, paprika, uien, knoflook, prei, dranken met prik en bier. Niet iedereen heeft hier last van. Je kunt daarom het beste zelf testen of je van een bepaald product last hebt. Eet of drink dit product dan niet meer.

 • Kleur en geur van je ontlasting

 • Er zijn bepaalde producten die je ontlasting een andere kleur kunnen geven. Zo kleurt spinazie de ontlasting donker, bieten de ontlasting rood en geven ijzersupplementen de ontlasting een zwarte kleur.

  Ook kan je ontlasting een sterke geur krijgen door bepaalde producten. Dit kan voorkomen bij peulvruchten, koolsoorten, eieren, uien, knoflook, prei en vis. Je kunt het beste zelf uitproberen of dit ook bij jou het geval is en of je het vervelend vindt.Er zijn ook speciale vezelpreparaten te koop die kunnen helpen. Gebruik ze alleen in overleg met je arts of oncologiediëtist, want bij verkeerd gebruik kun je last krijgen van verstopping. Bij het slikken van een vezelpreparaat moet je altijd veel drinken.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl