Voedingstips bij een verminderde eetlust en een vol gevoel.

23-09-2020 19:15


Voeding en kanker anorexie eetlust snelle verzadigingDoor kanker en de behandeling daarvan verandert je stofwisseling. Hierdoor kan het zijn dat je minder eetlust hebt en snel vol voelt bij het eten. Je kan ook een verminderde eetlust hebben als gevolg van spanning, angst of vermoeidheid. Ook andere klachten zoals misselijkheid of smaakveranderingen kunnen ervoor zorgen dat je minder trek hebt.


Voedingstips:

  • Verdeel het eten in meerdere, kleinere porties over de dag. Je kunt bijvoorbeeld 6-7 keer per dag een kleinere hoeveelheid eten. Soms kan alleen het idee van een vol bord leeg moeten eten al voor stress zorgen.
  • Als je maar weinig kunt eten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de producten die je eet en drinkt voldoende energie en eiwitten bevatten. Goede opties zijn bijvoorbeeld volle zuivel, kaas, brood of crackers dik belegd. Ook kun je wat (olijf)olie, boter of crème fraiche toevoegen aan de warme maaltijd.
  • Bekijk welke producten je lekker vindt en welke producten hiervan ook veel voedingstoffen bevatten. Zorg dat je deze producten altijd in huis hebt. Zo kun je op het eetmoment zelf beslissen waar je het meeste zin in hebt.
  • Drinken gaat soms makkelijker dan eten. Je kunt ook een smoothie drinken, bijvoorbeeld met kwark, fruit en wat havermout of pindakaas.
  • Probeer tijdens de maaltijd niet te drinken. Dit kan snel een vol gevoel geven. Drink wel voldoende tussen de eetmomenten door.
  • Maak eetmomenten zo ontspannen mogelijk. Het kan helpen om voor het eten even te rusten of even naar buiten te gaan. Kijk wat voor jou prettig is. Misschien voel je je het meest ontspannen in een rustige ruimte zonder afleiding. Het kan ook zo zijn dat afleiding tijdens het eten juist helpt, bijvoorbeeld door muziek te luisteren, televisie te kijken of met iemand te kletsen.
  • Maak het eten aantrekkelijk door een leuk servies te gebruiken. Dek de tafel mooi en leg het eten zo aantrekkelijk mogelijk op het bord. Probeer bijvoorbeeld meerdere kleuren groente te gebruiken.
  • Let op je houding tijdens het eten. Door rechtop te zitten tijdens het eten, kan het eten beter zakken. Hierdoor heb je minder snel een vol gevoel.
Helpen de bovenstaande tips niet, vraag je je af of je wel voldoende eet en/of verlies je gewicht, vraag dan om persoonlijk advies van een diëtist.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl