Voedingstips bij kauw- en slikproblemen.

03-02-2019 20:36

                           





Artikel kauw en slikproblemen bij kanker chemo

Kauw- en slikproblemen zijn er in veel vormen met verschillende oorzaken. De klachten kunnen van lange of korte duur zijn. Houdt voor uzelf een overzicht van wat gaat en wat niet gaat. Overleg bij aanhoudende problemen met uw arts over een verwijzing naar een logopedist en diëtist.


Voedingstips:


  • De voeding aanpassen aan de kauw- en slikmogelijkheden.

  • In overleg met de dokter, de logopedist, de diëtist en op basis van uw eigen ervaring kan worden vastgesteld of het voldoende is als uw voeding zacht is of dat de voeding moet worden gemalen of helemaal vloeibaar moet zijn. Een andere manier van eten leren is lastig.




  • Een andere keuze van voedingsmiddelen om tekorten te voorkomen.

  • Zachte, gemalen of vloeibare voeding bevat over het algemeen wat minder energie en voedingsstoffen dan een gewone voeding. Hierdoor is het vaak moeilijker om op gewicht te blijven en alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Kies daarom voor volle producten, zoals volle melk, volle yoghurt, slagroomvla. U kunt ook producten toevoegen die veel voedingsstoffen bevatten, zoals room en crème fraîche om de maaltijd in zijn geheel meer energie te laten bevatten.


    Het blijft belangrijk om een gevarieerde voeding te gebruiken zodat u alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Als u producten die lastig zijn weglaat, kunt u gemakkelijk tekort komen. Maar het is vaak mogelijk door een andere keuze toch alle noodzakelijke voedingsmiddelen binnen te krijgen.


    Wanneer u geheel afhankelijk bent van vloeibare voeding is een afspraak met een diëtist nodig om na te gaan of uw voeding voldoende voedingsstoffen bevat. Dat kan ook nuttig zijn als u lang op gemalen voeding bent aangewezen. Vaak is aanvulling met voedingssupplementen of speciale voedingspreparaten nodig om niets te kort te komen.


  • Gerechten afwisselen en zorgen voor variatie in kleur.

  • Doordat een zachte en/of vloeibare maaltijd minder herkenbaar kan zijn en hetzelfde lijkt te smaken, kan met verschillende kleuren van groenten en kruiden gevarieerd worden om de maaltijd aantrekkelijk te houden.


  • Recepten en specifieke brochures en kookboeken.

  • Als eten even moeilijk is 2 en 3. Thea Spierings. Caplan Publishing. 2014. Kookboek met recepten en praktische tips voor eten in een aangepaste consistentie tijdens of na behandeling van hoofd-halskanker.


  • Piet Puur. Piet Huysentruyt. Lannoo, 2010. Kookboek met pureegerechten, gemixte voeding, shakes en smoothies bij problemen met kauwen, slikken of vast voedsel.


  • Als eten moeilijker wordt. Yves Meerman en Lemaitre Dirk, ABC Uitgeverij 2015. Kookboek met gerechten bij kauw- en slikproblemen en smaak- en geurveranderingen.


  • Gezond eten rond chemotherapie. José van Mil en Christine Archer-Mackenzie, Utrecht: Inmerc: 4e druk, 2013. Kookboek voor problemen met kauwen, slikken en smaak bij chemotherapie met een indeling naar 'textuur': luchtig, smeuïg, zacht met beet, vloeibaar, krokant of stevig.



Bron: www.voedingenkankerinfo.nl