Voedingstips bij mucositis (ontstoken slijmvliezen)

02-09-2020 20:45Mucositis is een ontsteking van de slijmvliezen, bijvoorbeeld in de mond. Het komt vaak voor na chemotherapie en bestraling van het mond-keelgebied. Deze ontsteking kan veel pijn doen bij het eten, slikken en praten.


Hoe kan mucositis ontstaan?

Chemotherapie beschadigt niet alleen kankercellen, maar ook gezonde cellen die snel delen zoals de cellen in het mondslijmvlies. Op deze manier kan chemotherapie ontstekingen in de mond of keel, oftewel mucositis, veroorzaken.


Ook bij bestraling van je mond-keelgebied worden snel delende cellen beschadigd. Hierdoor heb je kans op ontstekingen in de mond of keel. Bij gelijktijdige bestraling en chemotherapie kan de ontsteking langer aanhouden dan bij bestraling of chemotherapie alleen.


Een niet goed passend kunstgebit kan het mondslijmvlies extra beschadigen. Hierdoor kan je mond nog sneller pijnlijk worden.'

 


Wat kan ik doen?


Zure producten zijn bijvoorbeeld frisdrank, (sinaas)appelsap en fruit zoals  (sinaas)appels. Maar natuurlijk ook in zuur ingelegde producten, zoals augurken, uitjes, zure bom.
Lees ook:

Voedingstips bij een pijnlijke mond


Helpen supplementen met glutamine tegen mucositis (ontstoken slijmvliezen) bij kanker?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl