Voedingstips om de conditie te verbeteren.

14-02-2019 16:49

                              
Er zijn verschillende dingen die u zelf kunt doen om uw conditie tijdens uw behandeling of herstel na de behandeling zoveel mogelijk te verbeteren. Gevarieerd eten, een gezond gewicht bereiken of behouden en voldoende bewegen zijn hier onderdeel van.

Beweging en goede voeding bevorderen uw herstel. Het is belangrijk, indien mogelijk, actief te blijven tijdens en na kanker. Bewegen zorgt ervoor dat u minder of geen spierkracht verliest of weer opbouwt. Er zijn steeds meer aanwijzingen in wetenschappelijk onderzoek dat mensen die voorafgaand aan en ook na een diagnose kanker lichamelijk actief zijn, betere kansen hebben om gezond te worden en te blijven.


Lichaamsbeweging heeft nog meer voordelen:


  • Helpt vermoeidheid te verminderen.
  • Bevordert het immuunsysteem.
  • Houdt het hart en longen gezond.
  • Vermindert het risico op andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en een hoge bloeddruk.
  • Helpt bij het verminderen van spanning en depressie en verbetert de gemoedstoestand.
  • Verbetert spierkracht en vermindert verlies van spieren.
  • Verbetert de stoelgang.


Wat kan ik doen?


Eet goed en gevarieerd:

Om uw herstel en conditie te bevorderen is het belangrijk om te variëren met uw voedingsmiddelen en er zo voor te zorgen dat u alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Op de pagina Aanbevelingen kunt u zien welke voedingsmiddelen u dagelijks minstens hiervoor nodig heeft. Het kan zijn dat u normaal meer eet. Pas de hoeveelheden brood, aardappelen, groenten en fruit dan aan naar uw normale portie.


De hoeveelheid in deze lijst is wat een lichaam nodig heeft. Toch kan het zijn dat u normaal minder eet. Gebruik dan de variatielijst ter inspiratie. Door goed te variëren krijgt u veel verschillende voedingsstoffen binnen. Dat is ook prettig als u bepaalde voedingsmiddelen niet kunt of wilt eten.Het kan zijn dat u bent afgevallen tijdens de behandeling. Om uw herstel te bevorderen is het belangrijk dat u niet verder afvalt en indien mogelijk weer terugkomt op een gezond gewicht. Lees meer over onbedoeld gewichtsverlies.

Sommige vormen van behandeling kunnen ervoor zorgen dat u aankomt en te zwaar wordt. Het is belangrijk hiervoor aandacht te hebben en te proberen, door middel van voeding en beweging, de gewichtstoename zoveel mogelijk te beperken. Lees meer over ongewenste gewichtstoename.


Speciale beweegprogramma's bij kanker:

Als u niet gewend bent veel te bewegen of weer wilt beginnen met bewegen na een zware behandeling kan dat lastig zijn. U bent snel moe en heeft niet altijd de mogelijkheid om weer volop te bewegen. Er zijn beweegprogramma's ontwikkeld, speciaal gericht op herstel na de kankerbehandeling. Begeleiding door een oncologiefysiotherapeut kan ervoor zorgen dat u zo snel mogelijk uw conditie weer opbouwt, waarbij u overbelasting voorkomt.


U vindt de oncologiefysiotherapeut bij u in de buurt in de Verwijsgids Kanker.


Neem voor meer informatie over de vergoeding contact op met uw zorgverzekeraar.


Kracht- en conditietraining:

Training tijdens en na behandeling omvat zowel krachttraining als duurtraining zodat zowel uw spierkracht als uw uithoudingsvermogen beter worden. Voor mensen die niet gewend zijn te sporten is het goed om meer te gaan bewegen en bijvoorbeeld te gaan wandelen of fietsen, ook tijdens de behandeling. Voor mensen die al sporten is het goed om hiermee door te gaan. Vaak merkt u dat u minder intensief of minder lang per keer kunt sporten. Het voornaamste doel is dat u zoveel mogelijk actief wordt of blijft.


Eiwit voor spieropbouw bij krachttraining:

Het eten van éxtra eiwit in combinatie met training zorgt voor een beter herstel van uw spieren en een betere opbouw hiervan. Met een eiwitrijke voeding heeft uw training dus meer resultaat.


Er worden méér eiwitten omgezet in spieren als u direct na de training eiwitrijke voeding eet.


Daarnaast gaat het herstel van spieren 's nachts door als u vlak (± half uur) vóór het slapengaan nog iets eet wat veel eiwitten bevat bijvoorbeeld een schaaltje kwark, blokjes kaas, handje noten.

In elke situatie waarbij behoud of verbetering van conditie wordt nagestreefd is het belangrijk om voldoende eiwit te nemen. Het is belangrijk om bij elke maaltijd meerdere eiwitrijke producten te nemen, zowel bij het ontbijt als bij de lunch en de avondmaaltijd


Een lijst met eiwitrijke producten kan u op weg helpen, zie hiervoor het boodschappenlijstje.  Het is ook altijd goed om hierbij persoonlijk advies van een diëtist te vragen.


Klik op het boodschappenlijstje voor een PDF-bestand wat u kunt opslaan of printen. Bron: www.voedingenkankerinfo.nl