Voorbereiding en behandeling.

10-08-2014 19:01Voorafgaand aan de stamceltransplantatie krijg je een heel intensieve behandeling. Die bestaat uit chemotherapie en/of radiotherapie. Bij een myeloablatieve stamceltransplantatie is dat een hooggedoseerde chemotherapie en/of radiotherapie, bij niet-myeloablatieve stamceltransplantatie een laaggedoseerde.

Medische voorbereiding:

Naast deze behandeling is nog een aantal voorbereidingen nodig:

  • uitgebreid lichamelijk onderzoek van bijvoorbeeld nieren, longen, lever en hart
  • gebitscontrole door je tandarts of mondhygiëniste, om te kijken of er geen verborgen ontstekingen zijn. Anders kunnen er na de transplantatie infecties ontstaan
  • een speciaal infuus inbrengen, waardoor de stamcellen toegediend worden en waarmee je medicijnen en voedsel krijgt. Dit infuus heet een centraal veneuze lijn.

Mentale voorbereiding:

Daarnaast is je eigen mentale voorbereiding natuurlijk belangrijk. Praat met de mensen om je heen over je gevoelens. Spreek de behandeling met hen door. Laat weten waar je bang voor bent. Bereid je voor op lastige momenten.

Behandeling:

De transplantatie zelf is, vergeleken met de voorbereidingen, veel minder ingrijpend. Via de centraal veneuze lijn krijg je het transplantaat toegediend. Dat duurt ongeveer een half uur. Het lijkt op een gewone bloedtransfusie.


Bron:  www.hematon.nl