Voorlopige resultaten van Israëlische studie: Cannabis vertraagt de ontwikkeling van kanker.

29-07-2015 16:59


Nieuw onderzoek toont aan - met voorzichtig optimisme - dat cannabis de ontwikkeling van kankercellen kan doden of vertragen.

Medicinale cannabis is bekend bij kankerpatiënten. Een groot aantal Israeli krijgen cannabis als onderdeel van hun palliatieve zorg voor de behandeling van de symptomen van de ziekte, het  is effectief gebleken in het verlichten van chronische pijn, misselijkheid en het verlies van eetlust.


50 variëteiten cannabis uit Israel en de effecten ervan worden bestudeerd door wetenschappers op 200 verschillende kankercellen: 

Al bekend om zijn therapeutische effecten op bepaalde ziekten, kan cannabis ook reactieve eigenschappen hebben, volgens Israëlische onderzoekers van het Technion (Israel Institute of Technology) in Haifa, die het onderzoek naar de genezende eigenschappen van de plant uitvoerd.

Dr David Meiri, assistent-professor op de biologie-afdeling van het Technion, leidt het onderzoeksteam. Het project begon een jaar geleden en is gericht op het cytoskelet en celdeling in gezonde en kankercellen.


"Er zijn een grote hoeveelheid wetenschappelijke gegevens waaruit blijkt dat cannabinoïden specifiek de groei van kankercellen remmen en het celdood bevorderen van kanker ," legde Meiri aan Haaretz uit. "Naast werkzame cannabinoïden, bevatten cannabis planten ook tal van andere therapeutische middelen, zoals terpenen en flavonoïden die meestal in een kleine hoeveelheid aanwezig zijn, maar kan gunstige therapeutische effecten hebben, vooral als synergetische verbinding van de cannabinoïden."


Bron: www.pgmcg.nl