Waar vind ik betrouwbare informatie?

08-02-2019 14:30



Als u gehoord heeft dat u niet meer kunt genezen, gaat u misschien op zoek naar informatie op internet. Niet alle informatie op internet is betrouwbaar.


Lees verder over deze tips:


  • Kijk alleen op betrouwbare websites
  • Neem niet te snel iets voor waar aan
  • Wees voorzichtig met persoonlijke verhalen
  • Bespreek de gevonden informatie altijd met uw arts of verpleegkundige


Kijk alleen op betrouwbare websites:

Zoekt u medische informatie, kijk dan alleen op betrouwbare en onafhankelijke websites. Bij websites van de overheid, ziekenhuizen, universiteiten, beroepsverenigingen, patiëntenverenigingen zit u goed. Ook op kanker.nl en Thuisarts.nl vindt u betrouwbare medische informatie.


Bedenk wel dat de informatie op deze websites meestal van algemene aard is. Het kan zijn dat deze informatie niet geldt voor uw specifieke situatie.


Kijkt u op buitenlandse websites, dan is het goed om te weten dat de behandeling in andere landen kan verschillen van die in Nederland.


Checklist: Hoe weet ik of een website betrouwbaar is?


Probeer antwoord te krijgen op de volgende vragen:


  • Welke organisatie zit er achter de website? En wie betaalt de website?
  • Wat is het doel of de missie van de website?
  • Waar komt de informatie op de website vandaan? Waar is deze op gebaseerd?
  • Wie controleert de informatie? Wie schrijft de teksten?
  • Hoe actueel is de informatie?
  • Vraagt de website om uw gegevens? Zo ja, waarom?
  • Hoe kunt u in contact komen met de organisatie achter de website?


U vindt het antwoord op deze vragen meestal op de website zelf, op de pagina 'over ons' of 'over deze website'.


Commerciële websites kunt u beter mijden, omdat de makers ervan een belang hebben. (Ze willen u bijvoorbeeld iets verkopen). Dat geldt ook voor websites die onzorgvuldig zijn samengesteld of slecht worden onderhouden.


Bij vragen of twijfels kunt u bellen met de Kanker.nl Infolijn.


Neem niet te snel iets voor waar aan:

Vindt u informatie over een veelbelovende behandeling, geloof dan niet meteen wat er gezegd wordt. Als enkele mensen enthousiast zijn over een bepaalde behandeling, betekent dat niet dat de behandeling ook voor iedereen werkt.


Kijk ook altijd wie de afzender van de website is. Vaak zit er een organisatie achter die u iets wil verkopen. Soms is het kwakzalverij: iemand belooft u dan iets wat hij niet waar kan maken.


Ook websites van kranten en tijdschriften geven soms een onjuist beeld van veelbelovende therapieën. De therapie blijkt soms alleen nog maar in het laboratorium getest te zijn. Of alleen voor een bepaald type tumor of aandoening. Het komt ook voor dat online nieuwsberichten van ziekenhuizen een iets te rooskleurig beeld geven.


Wees voorzichtig met persoonlijke verhalen:

Internet kan een vertekend beeld geven. Er staan veel negatieve verhalen op. Ook staan er positieve verhalen op die valse verwachtingen kunnen wekken.


Pas op met verhalen van mensen die zeggen dat ze genezen zijn door een alternatieve behandeling. Dit is geen bewijs dat de behandeling ook echt werkt. 


Bespreek de gevonden informatie met uw arts of verpleegkundige:

De meeste artsen vinden het heel normaal dat patiënten op zoek gaan naar informatie. Ze willen graag extra uitleg over geven. Zo kunt u samen beslissen wat voor u de beste zorg is.


Heeft u informatie gevonden over een behandeling in studieverband (trial), bespreek die informatie dan met uw arts. Hij kan u vertellen of u hiervoor in aanmerking komt.


Mogelijk heeft u informatie gevonden over alternatieve behandelingen of geneeswijzen. Het is aan te raden ook dit soort informatie te bespreken met uw arts. Zo'n behandeling kan namelijk een wisselwerking hebben met de reguliere behandeling.


Meer informatie vindt u in de KWF-brochure alternatieve behandelingen.



Bron: www.kanker.nl