Wat is Botkanker ?

25-01-2014 22:09
 

 Tumoren in de botten worden bot- of beentumoren genoemd. Deze tumoren kunnen goed- of kwaadaardig zijn. Bij kwaadaardige tumoren is er sprake van kanker in de botten.

Botkanker is kanker waarbij botcellen zich ongecontroleerd delen. De tumor ontstaat als eerste, dat heet primair, in de botten.


Misverstanden over botkanker:

Mensen hebben het vaak over botkanker, maar ze bedoelen dan misschien:  

  • Een uitzaaiing van een ander soort kanker in de botten. Dit is geen botkanker en heet dus ook niet zo. Een voorbeeld: als er bij prostaatkanker ook kanker in de botten wordt gevonden, dan gaat het zeer waarschijnlijk niet om botkanker, maar om uitzaaiingen van prostaatkanker in de botten. De uitzaaiingen worden dan ook als prostaatkanker behandeld. Het verschil tussen botkanker en een uitzaaiing in de botten is dus de soort cellen waaruit de tumor in de botten is ontstaan.
  • Kanker van het beenmerg, zoals bij Multipel myeloom, ook wel de ziekte van Kahler genoemd. Dit is geen kanker van het bot, maar van het beenmerg dat ín het bot zit. Multipel myeloom kan echter ook botweefsel aantasten.


Risicofactoren: 

De oorzaak van het ontstaan van een bottumor is meestal onduidelijk. Heel soms is er sprake van een zeer zeldzame erfelijke aandoening waarbij de kans op het krijgen van bottumoren verhoogd is.

Kanker is niet besmettelijk.


 

Bron: www.kanker.nl