Wat is Chemotherapie ?

07-05-2014 20:39

Chemotherapie is de behandeling van kanker met cytostatica. Dit zijn medicijnen die cellen doden of de celdeling remmen. Chemotherapie is samen met de operatie en bestraling de meest toegepaste methode om kanker te behandelen. 


Een behandeling met chemotherapie roept bij de meeste mensen vragen en emoties op. In korte tijd krijgt u veel te horen. Het is niet altijd makkelijk die informatie te begrijpen, te onthouden en te verwerken.


Hoe werkt chemotherapie?

Na toediening komen de cytostatica in het bloed terecht. Via het bloed worden zij door het hele lichaam verspreid en kunnen zij vrijwel overal in het lichaam kankercellen bereiken.

Cytostatica grijpen in op het groeiproces van kankercellen. Sommige tasten de kankercel aan op het moment waarop deze zich deelt. Andere hebben hun uitwerking op een eerder tijdstip.

Er zijn tientallen verschillende soorten cytostatica. Afhankelijk van de soort kanker kunnen een of meer cytostatica voor een behandeling worden gebruikt.


Combinatiebehandelingen:

Als de behandeling bestaat uit de toediening van één bepaald medicijn, spreken we van monotherapie. Het kan ook voorkomen dat een behandeling bestaat uit verschillende soorten medicijnen of uit een combinatie van behandelingen. Dan spreken we van combinatietherapie. De specialisten gaan na van welke aanpak u de beste resultaten mag verwachten.


Voorbeelden van combinatietherapie zijn:

  • doelgerichte therapie
  • Chemotherapie bij kanker

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.Bron:  www.kanker.nl