Wat is Dunne darmkanker ?

25-01-2014 12:00
 

 


Synoniemen:


Dunne darm carcinoomWat is dunne darmkanker?


Dunne darmkanker is een weinig voorkomende vorm van kanker. Ieder jaar wordt deze diagnose bij ongeveer 150 mensen in Nederland gesteld, iets vaker bij mannen dan bij vrouwen. De gemiddelde leeftijd waarop dunne darmkanker wordt ontdekt is 60 jaar. In ongeveer de helft van alle gevallen gaat het om een adenocarcinoom. Dat is een tumor die ontstaat uit klierweefsel. Adenocarcinomen ontstaan vooral in het eerste deel van de dunne darm: de twaalfvingerige darm (duodenum). Iets minder vaak komen adenocarcinomen voor in de nuchtere darm (jejunum).Bijzondere vormen van dunne darmkanker:


In enkele gevallen is er sprake van een  Neuro-Endocrine tumor (NET). Deze kan het carcinoid syndroom veroorzaken. NET is een zeldzame aandoening waarbij tumoren op verschillende plekken in het lichaam kunnen ontstaan. Eén van die plekken is de dunne darm.

Daarnaast bestaan er ook zeldzame tumoren die uitgaan van het steunweefsel in de dunne darm: de zogenoemde sarcomen. Deze kunnen in de  hele dunne darm voorkomen. Onder deze sarcomen vallen ook de Gastro Intestinale Stroma Tumoren (GIST).

Dunne darmkanker kan erfelijk zijn. In dat geval is er sprake van een erfelijke vorm van kanker waarbij ook kanker in de dunne darm kan ontstaan. Voorbeelden zijn  het Lynch syndroom (HNPCC)  en Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP).

De informatie die u hier vindt, gaat over de meest voorkomende vorm van dunne darmkanker: het adenocarcinoom.


 

Bron:  www.mlds.nl