Wat is er bekend over de werking van glucoseblokkers?

03-03-2019 18:07

                                       
Voeding en Kanker info - pillen


Glucoseblokkers zijn middelen die zorgen ervoor dat de lichaamscellen, zowel de tumorcellen als gezonde cellen, geen glucose uit het bloed kunnen opnemen. Glucoseblokkers, zoals het middel 3-broom-pyruvaat, zijn echter erg gevaarlijk. Ze zijn niet alleen schadelijk en giftig voor tumorcellen, maar ook voor gezonde cellen. Deze giftigheid zorgt dat het middel niet onderzocht kan worden bij mensen. Het ondergaan van een behandeling met glucoseblokkers wordt dan ook sterk afgeraden.Het Warburg-effect.

In de '20er jaren van de vorige eeuw heeft Otto Warburg ontdekt dat in de meeste tumorcellen de stofwisseling verandert. Bij deze verandering wordt veel meer glucose (suiker) gebruikt dan bij gezonde cellen om te kunnen groeien en te vermenigvuldigen. De tumorcellen maken bij het gebruik van glucose melkzuur aan, zelfs wanneer er voldoende zuurstof is. Gezonde cellen maken pas melkzuur aan wanneer er zuurstoftekort is, zoals bij intensief sporten. Deze verandering in stofwisseling wordt het Warburg effect genoemd.

Om de groei van tumorcellen tegen te gaan, is veel geëxperimenteerd met een voeding die veel minder glucose bevat. De resultaten van deze studies zijn niet overtuigend: de kanker kan niet bestreden worden met een voeding die arm is aan glucose. Deze behandeling wordt daarom niet toegepast in de reguliere geneeskunde. Er zijn wel studies gestart naar (verschillende vormen van) een koolhydraatarme voeding, zoals het ketogeen dieet. Klik hier voor meer informatie over suiker en kanker.


Wat zijn glucoseblokkers?

Er bestaan een aantal verschillende glucoseblokkers, die ervoor zorgen dat de lichaamscellen, zowel de tumorcellen als gezonde cellen, geen glucose uit het bloed kunnen opnemen. Dit zou volgens de theorie van Warburg de tumorcellen verhongeren waardoor cellen stoppen met groeien of zelfs dood gaan.


Een bekend middel is 3-broom-pyruvaat (BP-3 of 3-BP, beide namen worden gebruikt). Dit middel blokkeert enzymen die belangrijk zijn bij het omzetten van glucose naar ATP (beschikbare energie) in de cel. Als deze omzetting niet plaatsvindt dan kan de cel glucose niet gebruiken waardoor de cel te weinig energie binnen krijgt om goed te kunnen functioneren.


Gevaarlijk!

Een groot probleem bij studies naar 3-broompyruvaat is dat de stof erg giftig is en het niet alleen werkt op tumorcellen. Ook de gezonde cellen worden bij mensen aangetast. Hierdoor is 3-broom-pyruvaat alleen nog bij proefdieren op een juiste manier onderzocht. Studies bij mensen met dit middel zijn te risicovol en kunnen niet worden uitgevoerd. Het gebruik van glucose-blokkers wordt dan ook sterk afgeraden.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl