Wat is het effect van chia zaden bij kanker ?

29-08-2018 17:22


chia word made from chia seeds on white artist canvas


Er is geen onderzoek gedaan bij mensen naar het effect van chia zaden bij kanker. De zaden bevatten veel omega 3 en 6 vetzuren waardoor zij mogelijk een gunstig effect kunnen hebben op de preventie van hart- en vaatziekten.


Chia zaden bevatten ook veel antioxidanten, hiermee moet tijdens de behandeling van kanker worden opgepast.Waar komen chia zaden vandaan?

De chia-plant, Salvia Hispanica, is familie van de muntplant. De plant komt vooral voor in Zuid en Midden Amerika . De zaden van de chia plant zijn bekend om de olie die rijk is aan omega 3 en 6 vetzuren. Chia zaden worden met name verkocht als superfood vanwege de goede vetzuren.


Effect van chia zaden:

Chia zaden bestaan voor 25% tot 40% uit olie, waarvan 60% omega 3 en 20% omega 6 vetzuren. Deze vetzuren kunnen door het lichaam niet zelf worden gemaakt.. Dat is vergelijkbaar met lijnzaadolie, sojaolie, raapzaadolie en in mindere mate met zonnebloemolie.


Het effect van chia zaden bij kanker is niet bij mensen onderzocht. Slechts in één proefdieronderzoek bij muizen met borstkanker werd voer waarin chia-olie of saffloerolie was verwerkt vergeleken met voer zonder deze oliën. In de groep muizen die chia- of saffloerolie kregen waren de tumoren kleiner dan in de groep muizen met gewoon voer.


Omdat de reactie van cellen in reageerbuisjes en van dieren heel erg kunnen afwijken van de reactie van de mens en omdat doseringen worden gebruikt die in de menselijke situatie niet haalbaar of gewenst zijn, moeten resultaten uit reageerbuis- en dierproefonderzoek altijd eerst bevestigd worden in onderzoek bij mensen. Eventuele bijwerkingen van het gebruik van chia zaden zijn onbekend.


Let op!

Chia zaden bevatten hoge doses antioxidanten. Dat lijkt gunstig, maar hiermee moet worden opgelet tijdens de behandeling van kanker. Antioxidanten kunnen ook een ongunstige werking hebben op radio- of chemotherapie, waardoor de behandeling minder effectief wordt. Lees meer over antioxidanten bij kanker (antioxidanten en radiotherapie en antioxidanten en chemotherapie).

In twee overzichtsartikelen wordt de interactie tussen medicatie en natuurlijke stoffen beschreven. In deze artikelen wordt gewezen op een mogelijke reactie tussen chia zaden en anti-stollingsmedicamenten voor hart- en vaatziekten.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl