Wat is het effect van chia zaden bij kanker ?

12-11-2019 17:50

chia word made from chia seeds on white artist canvasEr is geen onderzoek gedaan bij mensen naar het effect van chia zaden bij kanker. Chia zaden bevatten veel omega 3 en 6 vetzuren waardoor zij mogelijk een gunstig effect kunnen hebben op de preventie van hart- en vaatziekten. Chia zaden bevatten veel antioxidanten, eet daarom geen grote hoeveelheden tijdens de behandeling.Waar komen chia zaden vandaan?

De chia-plant, Salvia Hispanica, is familie van de muntplant. De plant komt vooral voor in Zuid en Midden-Amerika. De zaden van de chia plant zijn bekend om de olie die rijk is aan omega 3 en 6 vetzuren. Chia zaden worden met name verkocht als superfood vanwege de goede vetzuren. Chia zaden bestaan voor 25% tot 40% uit olie, waarvan 60%uit omega 3 en 20% omega 6 vetzuren. Deze vetzuren kunnen door het lichaam niet zelf worden gemaakt. Dat is vergelijkbaar met lijnzaadolie, sojaolie, raapzaadolie en in mindere mate met zonnebloemolie.


Wat blijkt uit onderzoek?

Het effect van chia zaden bij kanker is niet bij mensen onderzocht. Slechts in één proefdieronderzoek bij muizen met borstkanker werd voer waarin chia-olie was verwerkt vergeleken met voer zonder deze olie. In de groep muizen die chia-olie kregen waren de tumoren kleiner dan in de groep muizen met gewoon voer.


Omdat de reactie van cellen in proefdieronderzoek kan afwijken van de reactie van de mens en omdat in proefdieronderzoek vaak doseringen worden gebruikt die in de menselijke situatie niet haalbaar of gewenst zijn, moeten resultaten uit reageerbuis- en dierproefonderzoek altijd eerst bevestigd worden in onderzoek bij mensen. Eventuele bijwerkingen van het gebruik van chia zaden zijn onbekend.Let op!

Chiazaden bevatten hoge doses antioxidanten. Hiermee moet worden opgelet tijdens de behandeling van kanker. Antioxidanten kunnen een ongunstige werking hebben op radio- of chemotherapie, waardoor de behandeling minder effectief wordt. Lees hier meer over het gebruik van antioxidanten tijdens de behandeling voor kanker: antioxidanten tijdens radiotherapie en antioxidanten tijdens chemotherapie.


Ons advies:

Eet geen grote hoeveelheden chiazaden tijdens de behandeling voor kanker.Bron: www.voedingenkankerinfo.nl