Wat is het effect van zuivelproducten bij borstkanker ?

01-11-2019 17:36

                           
Kannen melk en schaaltje yoghurt tegen blauwe achtergrond

milk.


Zuivelproducten zoals melk en kaas verhogen de kans op het (opnieuw) krijgen van kanker niet. Zuivelproducten, afkomstig van koe, geit of schaap zijn een bron van calcium, eiwitten en vetten. Dit zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam, ook tijdens en na de behandeling van kanker.Wat zijn zuivelproducten?

Zuivel is de algemene naam voor uit rauwe melk bereide producten. In Nederland wordt vooral de melk van koeien, schapen en geiten gebruikt. Onder zuivelproducten vallen dranken als melk, karnemelk en kefir, en producten als yoghurt, kwark en kaas.


Wat blijkt uit onderzoek?


Zuivel voor de preventie van kanker:

Analyses van onderzoek onder ruim 1,6 miljoen vrouwen laat zien dat vrouwen die zuivelproducten gebruiken, een kleinere kans hebben om borstkanker te krijgen. Vrouwen die >400 ml zuivel per dag gebruikten, hadden een kleinere kans op borstkanker dan vrouwen die minder zuivel namen. Dit effect is vooral gezien voor yoghurt en magere melkproducten. Ook uit het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat er beperkt bewijs is dat zuivel de kans verkleint op het krijgen van borstkanker voor de overgang.


Effect van zuivelproducten op behandeling van borstkanker:

In de literatuur is geen bewijs gevonden dat zuivelproducten van invloed zijn op de behandeling van borstkanker. Er is ook geen verband gevonden tussen zuivelproducten en tamoxifen.

Zuivelproducten zijn wel een goede bron van eiwitten, vetten en calcium. Deze stoffen zijn belangrijk om in goede conditie te blijven en zo de behandeling vol te houden. Lees meer over eiwitrijke producten.


Hier vind je voedingstips om de conditie te bevorderen.De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron kunnen van invloed zijn op het ontstaan van borstkanker. Dit risico geldt niet alleen voor hormoongevoelige borstkanker, maar voor alle soorten. Hoe langer borsten zijn blootgesteld aan deze hormonen, hoe groter de kans op borstkanker. Lees meer over de risicofactoren van borstkanker op kanker.nl


Hormonen in zuivelproducten:

Melk van dierlijke oorsprong zal altijd wat hormonen bevatten. Dit zijn de hormonen van het dier wat de melk gegeven heeft. Dit is bijvoorbeeld oestrogeen. De melk van koeien en geiten bevat echter zulke kleine hoeveelheden, dat die bij normaal gebruik van melk en melkproducten geen risico vormen. Zo krijg je met drie glazen koeienmelk ongeveer 20% van de aanvaardbare dagelijkse inname binnen, en met drie glazen geitenmelk slechts 8%. Voor schapenmelk zijn de getallen niet bekend. Ook voor kaas geldt dat de hoeveelheid hormonen ruim onder de aanvaardbare dagelijkse inname blijft, ook als je zowel melkproducten als kaas neemt.


In melk, melkproducten en kaas uit Europa zullen nooit toegevoegde hormonen zitten. Het is namelijk verboden hormonen toe te dienen aan dieren die melk geven, of om melk van zulke dieren te verkopen. Hier wordt streng op gecontroleerd.


Aanzuren of verhitten van melk heeft geen invloed:

Uit onderzoek blijkt ook dat het aanzuren of verhitten van melk geen invloed heeft op de hoeveelheid oestrogenen en andere hormonen in de melk. Hiermee bedoelen we karnemelk en melk die gepasteuriseerd is. Het effect van aangezuurde melk of verhitte melk op het herstel na kanker is niet onderzocht.


Over het gebruik van kefir bij kanker is minder bekend. Lees hier meer over het effect van kefir bij het voorkomen van kanker.


Plantaardige alternatieven voor melk:

De laatste jaren zijn meer en meer plantaardige alternatieven beschikbaar gekomen ter vervanging van melk van dierlijke oorsprong. Dit zijn bijvoorbeeld dranken van haver, rijst, soja, en amandel. Volgens de wet mogen deze dranken geen melk heten, daarom heten ze meestal haverdrank, sojadrank en amandeldrank. Als je hiervoor kiest, is het verstandig om een variant te nemen waar calcium aan is toegevoegd. Ook is het van belang dat het ongeveer evenveel eiwit bevat als koeienmelk (3,4 gram eiwit/100 ml). Dit kun je lezen op de verpakking. Het Voedingscentrum helpt je bij het lezen van een verpakking.


Lees meer over sojamelk en borstkanker bij Mag ik sojaproducten gebruiken als ik borstkanker heb?


Zuivel na kanker:

Uit het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat er geen bewijs is dat melk, melkproducten en kaas van invloed zijn op het risico om opnieuw kanker te krijgen.


Ons advies:

Met datgene wat nu bekend is adviseren wij de aanbevelingen voor de inname van zuivelproducten van het Voedingscentrum te volgen.


Aanbevelingen van het Voedingscentrum voor hoeveelheid zuivel per dag

Leeftijd

Mannen

Vrouwen

19 - 50 jaar

300-450 ml melkproducten en 40 gram kaas

 300-450 ml melkproducten en 40 gram kaas

51 - 69 jaar

450 ml melkproducten en 40 gram kaas

450-600 ml melkproducten en 40 gram kaas

>70 jaar

600 ml melkproducten en 40 gram kaas

600 ml melkproducten en 40 gram kaasMelkproducten: melk, karnemelk, yoghurt, kwark. 40 gram kaas komt overeen met beleg voor twee sneetjes brood.


Zuivelproducten zijn een belangrijke bron van eiwit en vitamines en mineralen waaronder calcium. Calcium heb je nodig voor sterke botten. Het advies is om calcium binnen te krijgen via je voeding en om geen calciumsupplement te gebruiken. Als je van je arts calciumtabletten heeft gekregen, moet je deze wel blijven gebruiken. Meer hierover lees je bij ons artikel over botontkalking.


Kies bij voorkeur voor magere of halfvolle melk en yoghurt, om de kans op het ontwikkelen van overgewicht te verkleinen. Kies voor 30+ kaas in plaats van 48+ of hoger. Als je last hebt van ongewenst gewichtsverlies kan het verstandiger zijn om te kiezen voor volle producten. Volg altijd het advies van je diëtist of arts, als dit afwijkt van ons advies.


Lees ook:Bron: www.voedingenkankerinfo.nl