Wat is Oedeem?

12-02-2014 19:12

Oedeem is een aandoen waarbij zich grote hoeveelheden vocht opstapelen onder de huid. Dit is meestel herkenbaar aan onderstaande kenmerken:

  • Gezwollen weefsel onder de huid of een algemeen opgezwollen gevoel? Hierdoor kan het heel moeilijk tot onmogelijk zijn om de schoenen aan te krijgen.
  • Gespannen, glanzende huid
  • Huid waarin een lichte deuk achterblijft nadat je er lichtjes met je vinger op drukt
  • Oedeem in de vingers: strak gevoel in de vingers bij het buigen ervan
  • Oedeem in de benen: soms pijnlijk om te lopen

Ziektes die oedeem veroorzaken

  Toch zijn er vaak meer kenmerken omdat oedeem vaak gepaard gaat met andere ziektes en aandoeningen. De belangrijkste ziekte waarvan oedeem een gevolg is, is kanker.  Naarmate de ziekte zich verspreidt, kan het metabolisme van het lichaam verschillende veranderingen ondergaan. Deze wijzigingen stimuleren het behoud van vloeistof in het lichaam.

Aandoeningen die het gevolg zijn van oedeem

  Verschillende aandoeningen kunnen oedeem veroorzaken, maar oedeem kan op zijn beurt zelf ook aandoeningen veroorzaken. Door het opgestapelde vocht kunnen de nieren,  longen en het hart overbelast raken. Bij oedeem probeert het lichaam de natuurlijke vochtbalans te herstellen. Hierdoor raken de ademhalingswegen overbelast, wat een piepende ademhaling,  kortademigheid en pijn in de borst met zich meebrengt.

  Ook hebben mensen met oedeem vaak last van een snelle en grote gewichtstoename. Zo kan men meer dan 2,5kg bijkomen in slechts één dag. Ook dit heeft een invloed op de organen. Het hart gaat door de gewichtstoename meer belast worden en sneller slaan, terwijl de nieren beschadigd raken omdat ze geen urine kunnen produceren.

Waar komt oedeem voor?

  Meestal komt het voor in de onderste ledematen (benen, enkel of voeten), maar het kan in principe voorkomen op elk lichaamsdeel. 

  Het is mogelijk dat oedeem zich ontwikkelt in het gezicht. Er is een duidelijke zwelling zichtbaar en de huid is zeer gevoelig. Dit is niet enkel belemmerend voor het uiterlijk van een persoon, het kan ook belemmerend zijn voor de algemene gezichtsfuncties. Zo kan het zijn dat de oogleden zo gezwollen zijn dat ze niet meer open gaan.

  Een aanverwant probleem, bekend als ascites (waterbuik), kan zich ook ontwikkelen door de aandoening. Dit is wanneer er zich een abnormale hoeveelheid vocht ophoopt in de maag en in de buik. De maag vergroot en hierdoor gaat men zich voortdurend opgeblazen voelen waardoor men amper nog kan eten. Gewichtverlies is dan ook niet uitsluitbaar. 


Bron:  www.ingelicht.be