Wat kan ik doen als ik afval tijdens de behandeling?

01-02-2018 17:43Voeding en Kanker info -oudere-mensen


Het kan gebeuren dat u afvalt tijdens de behandeling. Een grote afname in het gewicht kan een negatieve invloed hebben op de behandeling. Het is daarom belangrijk om een afname in gewicht snel te signaleren en in te grijpen. Bij voorkeur blijft het gewicht stabiel tijdens de behandeling, ook al is er sprake van overgewicht. Waneer u blijft afvallen neem dan contact op met uw behandelend arts of diëtist.


Het is in eerste instantie belangrijk dat u een gezonde basisvoeding gebruikt. Dit betekent zo eten en drinken dat u de aanbevolen hoeveelheden voor kankerpatiënten haalt.


Toch kan het zijn dat u gewicht blijft verliezen. In die situatie hebben we een aantal adviezen voor u op een rij gezet:


  • Verdeel uw voeding over de hele dag. Eet vaker (kleinere) porties, bijvoorbeeld elke twee uur. Neem tussendoor iets bij de koffie of thee of drink in plaats daarvan melk, drinkyoghurt of vruchtensap. Thee, koffie, water en lightfrisdranken leveren namelijk geen energie, in tegenstelling tot andere dranken.

  • Kies voor volvette varianten. Magere, halva- en lightproducten leveren minder energie dan volle producten. Kies daarom voor producten als volle melk, volle yoghurt en 48+ kaas.

  • Smeer royaal boter of margarine op brood en (ontbijt)koek, neem een ruime portie beleg op brood en smelt een klontje boter door de groente, aardappelpuree of pap. Schenk een scheutje ongeklopte slagroom, zure room of crème fraîche in koffie, vla, pap, yoghurt, vruchtenmoes, soep en saus.

  • Suiker levert ook extra calorieën. Voeg het toe aan thee, koffie, yoghurt en pap.

  • Probeer tussendoor eens een schaaltje pap, vla, vruchten op sap, een stukje (Franse) kaas, een stukje worst, een krentenbol of een slaatje. Of kies voor vruchtensappen, drinkyoghurt, chocolademelk, een (room)toetje,  (room)ijs of ontbijtkoek.

  • Kies voor gekookte groente met een sausje of boter, vuchtensap of -moes in plaats van grote hoeveelheden rauwkost. Pas ook op voor bouillon en soep. Deze producten geven ook snel een vol gevoel maar leveren geen of weinig calorieën. Om voldoende vocht binnen te krijgen kunt u uiteraard wel bouillon of soep gebruiken.

Bron: www.voedingenkankerinfo.nl