Wat kan ik doen als ik last heb van een droge mond?

20-07-2017 18:58Voeding en Kanker info -drinken-water-kraan


Een droge mond wordt veroorzaakt door een tekort aan speeksel. Meestal komt dit doordat er geen dun speeksel meer wordt gevormd. Een droge mond kan het gevolg zijn van bestraling in het hoofd-halsgebied, chemotherapie, uitdroging, niet eten of drinken, bijwerkingen van medicijnen en door roken.


Bij mensen die door de bestraling een droge mond hebben, verdwijnen de klachten weer als de bestraling afgelopen is. Echter wanneer de speekselklieren een hoge dosis straling hebben gehad kunnen zij niet meer herstellen en houdt u permanent een droge mond.


Terug naar: Wat kan ik het beste eten als ik moeilijk kan slikken?


Wat kan ik doen?

We hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet. Deze tips werken voor de meeste patiënten maar het is goed om ze allemaal te proberen. U merkt dan vanzelf wat in uw situatie het beste werkt.


Regelmatig de mond spoelen of sprayen. U kunt hievoor een zoutoplossing gebruiken: los twee theelepels keukenzout of één theelepel keukenzout en één theelepel soda op in een liter lauw water.


Zorg dat u altijd drinken bij de hand hebt, ook 's nachts.


Friszure voedingsmiddelen zorgen voor een toename van dun speeksel. Voorbeelden hiervan zijn appel, tomaat, augurk of uitjes. Eventueel kunt u zuigen op een ijsblokjes of ijssnippers wanneer zure voedingsmiddelen pijnlijk zijn. Kies dan ook bijvoorbeeld voor komkommer en stukjes wortel.


Zure dranken zoals frisdrank vermijden of met een rietje drinken. Doordat u minder speeksel hebt zijn uw tanden ook minder goed beschermd tegen zuur. De beschermende laag tegen het zuur ontbreekt en u hebt eerder kans op tanderosie.


Bij iedere hap vast voedsel iets drinken. Door het kauwen kan het vocht zich met het vaste voedsel mengen.


Het eten dopen in thee, melk of soep. Of vervang brood door pap, vla of yoghurt. Ook kunt u eens kiezen voor muesli of cornflakes met yoghurt of melk, of drinkontbijt. Besmeer uw brood met smeuïg broodbeleg zoals smeerkaas, roerei, paté, leverpastei, vlees- of vissalade, fijngemaakt fruit, jam of honing. Gebruik veel boter of margarine.


Jus, saus, ragout of soep ruim gebruiken. Of boter, room, creme fraiche of mayonaise gebruiken om de voeding smeuiger te maken.


Blijf zoveel mogelijk kauwen, stap niet te snel over op gemalen of vloeibare voeding. Kauwen heeft een gunstig effect op de smaak en op de speekselproductie.


Zorg voor een goede mondhygiëne. Poets na elke maaltijd, maximaal 4x per dag, met een zachte tandenborstel en gebruik fluoridetandpasta met weinig menthol. Maak voor reiniging van de ruimte tussen de tanden 1x daags gebruik van flossdraad, stokers/ softpicks of ragers. Reinig zo nodig de tong met de tandenborstel of een speciale tongreiniger. Indien er sprake is van een prothese/implantaten: Laat de prothese 's nachts uit en bewaar deze droog in een bakje; reinig deze vooraf met een milde zeep. Maak de prothese 1x per week in 1 deel azijn ( geen schoonmaakazijn) en 1 deel water schoon. Reinig de kaakwallen met een gaasje in zoutoplossing gedrenkt.


Als u van uw diëtist het advies hebt gekregen om vaker per dag te eten/te drinken om uw voedingstoestand te behouden of te verbeteren, hebt u een verhoogde kans op gaatjes. Dit kunt u voorkomen door extra fluoride te gebruiken of te spoelen met een fluoride houdende mondspoeling of zoutoplossing. Hiervoor krijgt u adviezen van de mondhygiëniste.


Als u geen advies van uw diëtist hebt gekregen dat u vaker moet eten of drinken: beperk het aantal voedingen tot 7 'zoet' momenten per dag. Dit betekent naast de 3 maaltijden niet vaker dan 4 keer een tussendoortje in de vorm van een melkproduct, fruit/vruchtensap, frisdrank of drinkvoeding. Drink zoete/zuren dranken bij voorkeur met een rietje. Spoel 3 - 7 daags de mond met een zoutoplossing (bijvoorbeeld na ieder eetmoment)


Overleg met uw arts of kunstspeeksel voor u zinvol zou kunnen zijn.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl