Wat kan ik doen als ik last heb van slijmvorming in de mond of keel?

20-07-2017 19:24


Taai slijm in de mond kan voorkomen na bestraling in het hoofd-halsgebied. Wanneer de grote speekselklieren zijn meebestraald, zijn ze beschadigd door de bestraling. Hierdoor produceren deze speekselklieren taai slijm dat moeilijk kan worden weggeslikt. Het lijkt soms alsof de keel door een 'spinnenweb' van taai speeksel wordt afgesloten. Dit taaie slijm wordt bijna nooit veroorzaakt door voeding.


Water met Limoen.


Wanneer het slijm moeilijk kan worden doorgeslikt kunt u het beste het slijm met een tissue uit de mond halen. Wanneer het slijm boven de keel zit kunt u dit het beste verwijderen met een 4 x 14 cm wattenstok of met een klein haaks tandenborsteltje.


Veel mensen denken dat melk voor slijmvorming zorgt.


Wat kan ik doen?

We hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet. Deze tips werken voor de meeste patiënten maar het is goed om ze allemaal te proberen. U merkt dan vanzelf wat in uw situatie wel of niet werkt.


Gebruik friszure producten zoals ananas, appel, tomaat, augurk, komkommer of uitjes, deze stimuleren de vorming van waterig speeksel. Bij gevoelige slijmliezen kunnen deze producten echter te scherp zijn.


Spoel uw mond met een zoutoplossing of een zoutsoda-oplossing (twee theelepels keukenzout of één theelepel keukenzout en één theelepel soda oplossen in een liter (lauw) water). Of gebruik koolzuurhoudend water Hierdoor lost het slijm soms enigszins op.


Gebruik ijsblokjes of ijswater.


Melk kan een plakkerig gevoel in de mond geven. Wanneer u de mond spoelt met thee, koffie of water na het drinken van melk verdwijnt dit plakkerige gevoel. Vaak geldt: hoe kouder de melkproducten, hoe minder de klachten.


Als het speeksel dik, taai en draderig wordt, vraag dan advies aan uw arts of een mondhygiënist. Eventueel kunnen zij medicijnen voorschrijven om mee te spoelen.


Cola (light) wordt in sommige gevallen ook als slijmoplossend ervaren.


Kamillethee kan slijm niet oplossen, maar kan met een aangename temperatuur gebruikt worden om de mond vochtig te houden bij een droge mond.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl