Wat kan ik doen als ik me regelmatig verslik ?

17-06-2020 16:43

                                       
Voeding en Kanker info - smoothie drinken rietje

smoothie.Door bestraling kunnen de spieren in het bestraalde gebied minder soepel worden. Hierdoor kan het doorslikken van voedsel moeilijker zijn en de kans op verslikking groter zijn. Verslikken kan ook komen doordat de keelspieren zwakker zijn geworden, bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte of een zenuw- of spieraandoening.


Tips tegen verslikking:

  • Eet geen vloeibare producten waarin stukjes zitten, zoals een heldere soep met stukjes vlees, vermicelli of groenten. Je kunt dan beter kiezen voor een gebonden of fijngemalen soep zonder stukjes.
  • Voeg een verdikkingsmiddel toe om verslikken te voorkomen bij dun vloeibare voeding. Dun vloeibare voeding is alle voeding die je met een rietje kunt drinken, zoals bouillon, thee, koffie, frisdrank, vruchtensappen. Er zijn verschillende verdikkingsmiddelen in poedervorm te koop. Ook bij gemalen gerechten kun je een verdikkingsmiddel toevoegen om het makkelijker te eten.
  • Probeer uit bij welke etenstemperatuur je je minder snel verslikt. Vaak verslik je je minder bij koude gerechten. Gebruik hiervoor eventueel ijsklontjes.
  • Pas op met eten en drinken op hetzelfde moment. Slik eerst het eten door en neem dan pas een slokje drinken of een volgende hap.
  • Neem kleine hapjes en slokjes en kauw het eten goed.
  • Zorg dat je niet teveel afgeleid wordt tijdens het eten. Slik bewust en geconcentreerd.
  • Zorg dat je rechtop zit tijdens het eten. Buig je hoofd een beetje naar voren bij het slikken.
  • Poets na elke maaltijd je tanden.


Heb je het idee dat je ondanks deze tips onvoldoende eet en drinkt? Neem dan contact op met je verpleegkundige of arts. Zij kunnen je doorverwijzen naar de diëtist die naar je voeding kan kijken en adviezen kan geven om meer te eten en drinken. Ook kun je een afspraak maken met een logopedist om samen te kijken of je het slikken kan verbeteren.


Lees ook:

Voedingstips bij kauw- en slikproblemen
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl