Wat kan ik het beste eten en drinken als ik misselijk ben?

19-07-2017 18:34


Dat is voor iedereen verschillend. Bij sommige mensen helpt het drinken van dranken met prik. De prik lokt oprispingen uit, hierdoor kunt u zich beter voelen. Ook kan het helpen om op een ijsklontje te zuigen of een waterijsje te nemen. U kunt kauwgom kauwen of zachte stukjes fruit nemen.


1,5 liter drinken per dag:

Een tekort aan vocht verergert de misselijkheid. Probeer daarom genoeg te drinken, minimaal 1,5 liter per dag. Niet te koude cola helpt soms ook tegen de misselijkheid. Mocht u gedurende langere tijd niet voldoende kunnen drinken dan kan een infuus nodig zijn. Door dit infuus kunnen vocht en/of zouten worden toegediend. Dit zal altijd in overleg met uw arts gebeuren.


Vaker kleine maaltijden:

Het kan helpen om vaker gedurende de dag kleine maaltijden te nemen. Dit kan bijvoorbeeld een cracker of beschuit zijn of een kleine portie van een gewone maaltijd. Op deze manier voorkomt u een lege maag, wat kan helpen tegen de misselijkheid. Ook kunt u op deze manier de misselijkheid 'weg eten'. Zorg dat u iets eet op de momenten gedurende de dag dat u minder misselijk bent. Als u een moment erg misselijk bent kunt u beter juist niet eten of tijdelijk stoppen met eten.


Wat kunt u zelf doen tegen misselijkheid?

Het is belangrijk om niet gedwongen te worden om te eten. Hierdoor kan het eten namelijk nog meer tegen gaan staan. Haal het eten en drinken ook weer weg als u het niet op kunt. Het is niet prettig om lang naar eten te kijken terwijl u al misselijk bent. Hierdoor zal de misselijkheid eerder toenemen dan afnemen.


Een schone mond helpt ook tegen misselijk zijn. Poets uw tanden of spoel uw mond, een vieze smaak kan hierdoor minder worden.


Ook is het belangrijk om rechtop te zitten tijdens en na de maaltijd. Ga na de maaltijd niet direct liggen en verander niet snel van lichaamshouding. Frisse lucht en goede ventilatie (om etensluchtjes af te voeren) zijn ook belangrijk bij de voorkoming van misselijkheid.


Daarnaast helpen medicijnen vaak goed tegen misselijkheid. Overleg met uw arts of (oncologie)verpleegkundige wat voor u mogelijk is. Probeer de instructies van uw arts over deze medicijnen goed op te volgen. Deze medicijnen helpen alleen als ze op de juiste manier gebruikt worden.


Misselijk bij bestraling?

Eet of drink een half uur voor aanvang tot een half uur na de bestraling niet. Dit kan betekenen dat u hierdoor een maaltijd of snackmoment overslaat. Neem later op de dag, als uw maag weer voedsel verdraagt, een extra maaltijd of snack.


Misselijk bij chemotherapie?

Forceer het eten en drinken niet. Probeer tussen de kuren door, als de misselijkheid minder is, de schade in te halen. Probeer gedurende de dag verschillende kleine maaltijden te gebruiken.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl