Wegwijs in Longkanker.

23-03-2014 14:40

     

Dit boek is geschreven door ex-nieuwslezer en journalist Sander Simons. Het werd uitgegeven in november 2009, kort voordat Sander in januari 2010 overleed. U kunt dit boek bestellen bij de Longkanker Nederland.

   

Voor longkankerpatiënten een interessant en makkelijk te lezen boek met praktische adviezen en uitstapjes naar de persoonlijke ervaringen van Sander.

In het voorwoord van dit boek zegt Sander:

Kanker is geen grapje. Vaak is de diagnose kanker een doodvonnis. Toch maak ik in dit boek grapjes en heb ik een lichte toon gekozen. Longkanker heeft een enorme negatieve bijklank om twee redenen; de meeste patiënten hebben gerookt en zijn daarmee in de ogen van velen zelf verantwoordelijk voor hun ziekte, en het andere vervelende van longkanker is dat de ziekte vaak zó laat ontdekt wordt, dat er niets meer aan te doen is.
En toch probeer ik het niet te zwaar te maken. Toen ik in februari 2008 te horen kreeg dat ik longkanker had, zei de longarts dat ik nog een half jaar tot een jaar te leven had. Maar ik heb die periode ruimschoots overleefd. Ik weet niet of ik er nog ben als U dit leest, maar ik weet wel dat ik sinds mijn nare diagnose heel veel positieve dingen heb beleefd. Ik heb een intensiever contact met mijn omgeving gekregen, ben blijven werken en merkte dat dat heel goed ging. Ik heb mijn leven eigenlijk nauwelijks hoeven aanpassen. Ik werd, tegen alle verwachting in, niet ongelukkig. Ik weet dat dit voor andere patiënten anders kan liggen maar toch: kanker is niet het einde, en laat je vooral door de ziekte niet op voorhand dood maken. Er valt soms goed mee te leven.
Ik moet nog één opmerking maken. Ik weet best veel van longkanker, als journalist en ervaringsdeskundige, maar ik ben geen arts. Wat je in dit boek leest, kan nooit in de plaats komen van het advies van je behandelaar. Het is slechts een aanmoediging je gezonde verstand te blijven gebruiken en zelf mee te denken en beslissen.

Farmaceutisch bedrijf Roche (fabrikant van oa Tarceva) heeft het boekje financieel mogelijk gemaakt.

Het is bedoeld om patiënten die net de diagnose longkanker hebben gekregen zo goed mogelijk te informeren.   

Heeft u het boek nog niet gekregen via uw longarts? Dan kunt u het bij Longkanker Nederland bestellen.

https://www.longkanker.nfk.nl/verwijsgids/boeken_over_longkanker/bestelformulier


Bron:  www.longkanker.nl