Welke antikanker stoffen zitten in welke groenten?

03-05-2014 21:57


Bijzondere stoffen in groenten met een antioxidant of specifieke antikanker werking vindt u in het volgende overzicht.Bioflavonoïden:

Bioflavonoïden vormen een grote groep van verbindingen met vaak meerdere eigenschappen zoals: antioxidanten, zware metalenbinders, antibacteriële en antikanker. Veel van deze stoffen worden gevonden in diverse fruitsoorten en in boekweit, maar broccoli, tomaat en komkommer bevatten ook belangrijke bioflavonoïden.


Bètacaroteen:

Bètacaroteen is de voorloper van vitamine A, retinol. Feitelijk bestaat er een hele groep van carotenoïden, allemaal met een antioxidant werking. Bètacaroteen komt vooral voor in wortel en pompoen.


Capsaïcine:

Capsaïcine is de scherpe stof uit rode en groene pepers. Capsaïcine blijkt DNA beschadiging te helpen voorkomen/verminderen en heeft aldus een antikanker werking.


Chlorofyl:

De groene kleur van planten is chlorofyl. Tarwegras, algen, zeewier en groene groenten als spinazie en broccoli zijn rijk aan chlorofyl. Naast het rijkelijk leveren van diverse vitamines lijkt chlorofyl ook de vorming van bloedcellen te bevorderen, een antikanker werking en antibacteriële werking te hebben en wondgenezing te bevorderen.


Genisteïne:

Sojabonen en producten gemaakt van sojabonen bevatten genisteïne. Dit is een fyto-oestrogeen dat mogelijk een remmende werking heeft op de groei van bepaalde hormoonafhankelijke tumoren.


Glucosinolaten:

Kruisbloemige groentes zoals broccoli en spruiten bevatten veel glucosinolaten. Bimi (een nieuw ontwikkelde groente uit broccoli, ook wel tenderstem genoemd), broccoli en spruiten zijn goede leveranciers van glucosinolaten. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze groep van stoffen de kans op diverse kankers kunnen verminderen.     


Lentinan:

Ook Lentinan, veel voorkomend in de shiitake en reishi paddestoelen, is een antikanker middel en wordt in Japan ook als zodanig gebruikt. Het verhoogt ook de productie van interferon en verbetert hiermee onze afweer.


Luteïne:

Luteïne is een krachtige antioxidant die vooral voorkomt in groenbladige groente zoals groene kool, spinazie, broccoli, bloemkool en boerenkool. Luteïne is goed bestand tegen koken.


Lycopenen:

De Lycopenen hebben naast antioxidant werking ook een antikanker werking. Ze komen voornamelijk voor in tomaten, maar ook in andere rode groenten en in watermeloen. Uit rauwe tomaat zijn ze minder goed opneembaar, beter is om de tomaat te koken, te bakken in een beetje olijfolie of fijn te maken.


Sulforafanen:

Sulforafanen komen net als de glucosinolaten vooral voor in broccoli, groene kool, bloemkool, spruiten, knollen en vooral bimi. Sulforafanen beschermen de maag tegen maagzweren door de helicobacter pylori bacterie en verlagen ook de kans op maagkanker.


Bron:  www.tegenkanker.nl