Wetenschappers produceren natuurlijk medicijn in tomaten.

27-10-2015 16:53


Auteur: NU.nl/Dennis Rijnvis.


Britse wetenschappers zijn erin geslaagd om industriële hoeveelheden van een veelgebruikt natuurlijk medicijn te produceren in tomaten.                       

De genetisch gemodificeerde vruchten bevatten bijzonder veel resveratrol, een stof die kanker zou tegengaan en ook levensverlengd werkt bij dieren.

In één exemplaar zit evenveel van de stof als in vijftig flessen rode wijn.

Dat melden de onderzoekers van het John Innes Centre in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications:  https://www.nature.com/ncomms/2015/151026/ncomms9635/full/ncomms9635.html  


Eiwit:

De wetenschappers produceerden de met resveratrol doordrenkte tomaten door een eiwit toe te voegen aan de vruchten. Dit eiwit met de naam AtMYB12 zorgt ervoor dat genen worden aangezet die betrokken zijn bij de productie van verschillende polyfenolen, natuurlijke stoffen die voorkomen in planten.

De wetenschappers vergelijken de proteïne met de draaiknop van een kraan die kan worden opengedraaid om de aanmaak van stoffen als resveratrol op te voeren.


Wormen:

Uit experimentele studies blijkt dat reserveratrol het leven van dieren zoals vliegjes en wormen aanzienlijk kan verlengen. Ook lijkt de stof de vorming van borstkankertumoren tegen te gaan.

In de medische wetenschap zou resveratrol in de toekomst dan ook een belangrijke rol kunnen gaan spelen. Op dit moment wordt de stof nog vooral in kleine hoeveelheden gewonnen uit planten in laboratoria. 

Maar met behulp van de genetisch gemodificeerde tomaten kan resveratrol waarschijnlijk veel goedkoper worden geproduceerd op akkers.

"Onze studie biedt een fantastisch platform om deze waardevolle medische stof snel te produceren in tomaten", verklaart hoofdonderzoeker Yang Zhang op nieuwssite EurekAlert: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-10/jic-spb102215.php  

 

Bron: www.nu.nl/gezondheid