Zelfonderzoek Zaadbalkanker.

06-03-2014 19:00

 

Zaadbalkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij jonge mannen. Jaarlijks krijgen in Nederland ruim 700 mannen de diagnose zaadbalkanker.

Het is verstandig om zelf je zaadbal(len) regelmatig te onderzoeken, bijvoorbeeld elke maand. Dat kan het beste na een warm bad of een warme douche. Bij dit onderzoek rol je de zaadbal voorzichtig tussen je duim en wijsvinger. Doe dit bij beide zaadballen, een voor een.

Wanneer je een zwelling of verharding voelt, of als de zaadbal anders aanvoelt dan normaal, is het verstandig hiermee zo snel als mogelijk naar je huisarts of specialist te gaan.

De eerste ontsporing van de kiemcel vindt al plaats tijdens de vroege ontwikkeling in de baarmoeder. Dan is er echter nog geen sprake van kanker, die manifesteert zich pas na de puberteit. Omdat de cellen wel al herkenbaar zijn als voorlopercellen van kanker kunnen ze in een vroeg stadium worden opgespoord. Dat is gunstig, omdat bij een vroege ontdekking de behandeling plaatselijk kan zijn. De kankercellen zijn nog niet buiten de buisjes waarin zaadvorming plaatsvindt aanwezig en er zijn dus ook nog geen uitzaaiingen. Een operatie of plaatselijke bestraling is dan meestal voldoende om te genezen. Chemotherapie en de eventuele (late) bijwerkingen daarvan kunnen dan voorkomen worden.


Een vroege ontdekking is dan ook belangrijk.

Zelfonderzoek van de zaadballen speelt daarbij een belangrijke rol.


Dus Check je ballen! Wees er snel bij.


dit filmpje laat je zien hoe je jezelf moet onderzoeken.


Bron: Stichting Zaadbalkanker.