Zelfonderzoek Zaadbalkanker.

06-03-2014 19:06Zaadbalkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij jonge mannen. Jaarlijks krijgen in Nederland ruim 700 mannen de diagnose zaadbalkanker.


Het is verstandig om zelf je zaadbal(len) regelmatig te onderzoeken, bijvoorbeeld elke maand. Dat kan het beste na een warm bad of een warme douche. Bij dit onderzoek rol je de zaadbal voorzichtig tussen je duim en wijsvinger. Doe dit bij beide zaadballen, een voor een.


Wanneer je een zwelling of verharding voelt, of als de zaadbal anders aanvoelt dan normaal, is het verstandig hiermee zo snel als mogelijk naar je huisarts of specialist te gaan.


De eerste ontsporing van de kiemcel vindt al plaats tijdens de vroege ontwikkeling in de baarmoeder. Dan is er echter nog geen sprake van kanker, die manifesteert zich pas na de puberteit. Omdat de cellen wel al herkenbaar zijn als voorlopercellen van kanker kunnen ze in een vroeg stadium worden opgespoord. Dat is gunstig, omdat bij een vroege ontdekking de behandeling plaatselijk kan zijn.


De kankercellen zijn nog niet buiten de buisjes waarin zaadvorming plaatsvindt aanwezig en er zijn dus ook nog geen uitzaaiingen. Een operatie of plaatselijke bestraling is dan meestal voldoende om te genezen. Chemotherapie en de eventuele (late) bijwerkingen daarvan kunnen dan voorkomen worden.


Een vroege ontdekking is dan ook belangrijk.Zelfonderzoek van de zaadballen speelt daarbij een belangrijke rol.


Dus Check je ballen! Wees er snel bij.   


Teelbalkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen tussen 15 en 34 jaar.  Deze 'jongensziekte' is gelukkig vrijwel volledig te genezen als die tijdig ontdekt wordt. Een regelmatig zelfonderzoek vanaf 15 jaar voorkomt heel wat leed.


Teelbalkanker is een zeldzame vorm van kanker, maar van alle vormen komt deze wel het vaakst voor bij zeer jonge mannen. Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford bleek dat mannen die denken dat ze teelbalkanker hebben, vaak weken en zelfs maanden wachten vooraleer ze een arts raadplegen. Mannen letten misschien dan wel meer op hun gezondheid dan vroeger,  er zijn nog domeinen waar het nu niet beter gaat dan twintig jaar geleden.
1.   Check regelmatig:

1 keer per maand onderwerp je de testikels aan een grondig zelfonderzoek. Op die manier kan je veranderingen in vorm, grootte en gevoel beter detecteren.


2.  Neem een warm bad of douche:

De beste manier om te kijken is na een warm bad of douche. Het warme water maakt het makkelijker om het scrotum en de testikels te inspecteren.


 3.   Ken je eigendom:

Hou er rekening mee dat de ene zaadbal (meestal de rechtse) vaak groter is dan de andere. De linkse hangt dan meestal een beetje lager, dat is compleet normaal.


4.    Onderzoek:

Gebruik beide handen en rol met je vingers onder lichte druk langs je testikels. Plaats je duim bovenaan de zaadbal en laat hem tussen je andere vingers doorglijden. Neem nadien de andere bal onder handen.

 

5.    Hardgekookt ei:

Testikels horen stevig aan te voelen, denk aan een hardgekookt ei maar zonder de eierschaal.


6.    Wat is abnormaal?

Door te voelen, kom je ook de epididymis tegen, dit is het spermakanaal. Dit zacht, touwachtig buisje bevindt zich achteraan elke teelbal. Dit is een normale klier. Waar je moet op letten zijn harde massa's, klieren of gezwellen vooraan of langs de zijden. Klieren kunnen zo klein zijn als een erwt of rijstkorrel en zijn meestal pijnloos.


 7.    Raadpleeg je dokter:

Zie je zwellingen, klieren of wijzigingen in de kleur of vorm, heb je pijn of veel jeuk, praat je erover met je arts. Wees niet meteen in paniek, er zijn veel abnormale klieren die niet meteen op kanker wijzen. Vraag info, de dokter weet raad. Wees niet beschaamd om over je twijfels te praten. (lvl)Om het zelfonderzoek van de prostaat in een video te bekijken klik hier

Dit filmpje laat je zien hoe je jezelf moet onderzoeken.Bron: www.zaadbalkanker.nl