Zijn biologische producten beter bij kanker ?

24-12-2019 16:55

                      
Nee, biologische producten zijn niet beter bij kanker.


Groenten en fruit biologisch

groenten-supermarkt.Wat zijn biologische producten?

Biologische producten zijn producten die milieu- en diervriendelijk geproduceerd zijn zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Steeds meer mensen kiezen voor biologische producten met het idee dat dit beter voor het milieu is. Ook kiezen mensen hiervoor omdat de dieren een beter leven hebben gehad. Alle biologische producten die in Europa zijn geproduceerd dragen verplicht het Europees biologisch keurmerk. Daarnaast kunnen deze producten het EKO-keurmerk dragen. Het Europees biologisch keurmerk laat zien dat dit product voldoet aan de Europese regels voor biologische landbouw.


Wat blijkt uit onderzoek?

Uit het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fond uit 2018 blijkt dat er geen bewijs is dat het eten van een biologische voeding de kans op kanker verkleint.


In een studie in Groot-Brittannië onder vrouwen werd geen verband gevonden tussen het eten van biologisch voedsel en het ontstaan van kanker. Vrouwen die biologische producten aten, hadden een even grote kans op het krijgen van kanker als vrouwen die niet-biologisch geteelde producten aten. Ook bij kankerpatiënten is niet aangetoond dat biologische producten het herstel beter bevorderen of bijwerkingen verminderen. Er is ook geen bewijs dat biologische producten de kans op het opnieuw krijgen van kanker verkleinen.


Uit een studie in Frankrijk onder bijna 70.000 mensen bleek dat het vaker eten van biologische voeding geassocieerd was met een kleinere kans op kanker. Meer onderzoek is nodig om dit te kunnen bevestigen.


Veiligheid en hoeveelheid voedingsstoffen:

Er zijn maar weinig goede studies gedaan naar het effect van biologische voedingsmiddelen op de gezondheid. Een onderzoek uit 2010 vond geen verschil tussen gezondheidseffecten van reguliere en biologische producten. Ze waren niet veiliger, maar ook niet minder veilig.


Een grote overzichtsstudie uit 2014 die alle tot dan toe verschenen publicaties over biologisch voedsel samenvat, heeft gekeken naar de hoeveelheid voedingsstoffen in biologische producten. Zij vonden dat biologische fruit meer antioxidanten bevatte dan regulier fruit, terwijl dat voor groenten niet overduidelijk was.


Twee overzichtsstudies uit 2016 over zuivel en vlees laten zien dat de samenstelling bij biologische producten anders is in vergelijking met reguliere producten.  Biologisch vlees bevat meer omega-3-vetzuren en meer meervoudig onverzadigde vetzuren ten opzichte van regulier vlees. Biologische melk was rijker aan PUFA en omega-3 vetzuren, bevatte meer alfa-tocopherol en ijzer, maar had lagere jodium en selenium concentraties dan reguliere melk.


Als we echter kijken naar hoeveel vlees en melk gebruikt wordt, en de hoeveelheden omega-3-vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren die de biologische producten bevatten, maakt dit weinig verschil op de totale voeding. Het vervangen van hard bakvet door bijvoorbeeld olijfolie levert een vergelijkbare gezondheidswinst op. Ook één keer per week vlees vervangen door vette vis zorgt voor een grotere gezondheidswinst.


Wel bevatten biologische producten minder pesticiden en minder antibiotica dan de reguliere producten, maar dat heeft geen aantoonbare invloed op de gezondheid. Er is overigens controle op alle (niet-biologische) producten zodat de mogelijke aanwezigheid van pesticiden en antibiotica binnen veilige grenzen blijft.


Ons advies:

Als je op dierenwelzijn en de natuur wilt letten, zijn biologische producten een goede keuze. Biologische producten zijn niet gezonder of beter bij kanker.Lees ook:

Kan een veganistische voeding de groei van kanker remmen?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl