Zijn gojibessen gunstig voor de gezondheid ?

21-11-2019 20:43

Voeding en Kanker info - superfoods goji bessen

gojibessen.Er is geen bewijs dat gojibessen gunstig zijn voor de gezondheid. Er is ook geen bewijs dat gojibessen werkzaam zijn bij de behandeling van kanker of bij het voorkomen van kanker. Op dit moment is het bewijs uit wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp nog beperkt. De volgende informatie in dit artikel is gebaseerd op minimale indicaties.Wat zijn gojibessen?

Gojibessen zijn besjes die in gedroogde vorm als superfood verkocht worden. De laatste jaren zijn ze steeds populairder. Ze zouden invloed hebben op je gemoedstoestand, huid, haar en zelfs je immuunsysteem

Gojibessen komen oorspronkelijk uit China, Mongolië, Tibet en uit streken van de omliggende landen. De bessen worden daar al meer dan 2500 jaar gebruikt voor medische doeleinden en in gerechten. De Latijnse naam is: Lycium Barbarum. Andere namen voor de bessen zijn wolfbes, wolfberry en lycii berry.


Wat blijkt uit onderzoek?

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de gojibes veelzijdig toegepast. De bessen zouden een koortswerend en ontstekingsremmend effect hebben en preventief werken tegen dementie. Daarnaast zouden de bessen ook een belangrijke rol spelen in de preventie van diabetes, verhoogd cholesterol, trombose, kanker, verlaagde weerstand, leverontsteking en mannelijke onvruchtbaarheid. Deze gunstige effecten zijn niet door de wetenschap bevestigd. Hierdoor mogen de bessen deze claims niet dragen.


Over de mogelijk werkzame stoffen in gojibessen is nog veel onduidelijkheid. Een aantal van deze stoffen zijn op meerdere soorten kankercellen getest in reageerbuizen. Bij deze studies worden remmende effecten gezien op de groei van kankercellen, zoals het opwekken van celdood waardoor de tumor zou kunnen krimpen.


Er is geen studie gevonden waarbij de stoffen of de volledige gojibes op mensen zijn getest. Er is geen onderzoek bij mensen gedaan naar het effect van gojibessen op het ontstaan van kanker of bij de behandeling. Resultaten van onderzoek in cellen kan niet zonder meer overgebracht worden op mensen. Er zal dus eerst onderzoek bij mensen gedaan moeten worden.


Ons advies:

De aanbeveling uit de literatuur is om met mate gojibessen te gebruiken. Eet gojibessen omdat je ze lekker vindt, niet met het doel kanker te voorkomen. Er moet eerst een duidelijk overzicht komen van alle stoffen die in de bessen zitten om overdosis en bijwerkingen van die stoffen te voorkomen.


Lees ook: Dragen superfoods bij aan het voorkomen van kanker?
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl