Zijn melk(producten) en calcium kankerverwekkend ?

22-03-2019 18:45

                    
Voeding en Kanker info - melkproducten en calcium

Nee, melkproducten en calcium zijn niet kankerverwekkend.


Melk beschermt tegen darmkanker:

Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat melk (bij meer dan 100 ml per dag) een beschermend effect heeft tegen tumoren in de dikke darm. Melk bevat relatief veel calcium en calcium beschermt cellen tegen schade door galzuren. Daarnaast remt calcium ongewenste celdeling, waardoor cellen minder snel ongeremd gaan delen.


Calcium verhoogt risico op prostaatkanker niet:

De afgelopen jaren werd gedacht dat mannen met een hoge calciuminname (door het gebruik van veel zuivel of supplementen), mogelijk een verhoogd risico op prostaatkanker hadden. Een groot rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uit 2018 waarin al het onderzoek tot dan toe is bekeken, laat echter zien dat dit niet het geval is. Als al deze onderzoeken bij elkaar worden genomen, blijkt dat er onvoldoende bewijs is om te zeggen dat calcium het risico op prostaatkanker verhoogt. Er is dus geen reden om zuivelproducten te laten staan.


Voor calciumsupplementen geldt: neem ze alleen als u een tekort heeft. In dit artikel kunt u lezen of u supplementen moet slikken.


Neem dagelijks melk en melkproducten:

Met datgene wat nu wetenschappelijk bekend is adviseren wij de aanbevelingen voor de inname van melk- en melkproducten van het Voedingscentrum te volgen. Melk en melkproducten zijn een belangrijke bron van eiwit en vitamines en mineralen. Daarnaast heeft u de calcium ook nodig voor uw botten. Het advies is om geen calciumsupplement te gebruiken. Als u van uw arts calciumtabletten heeft gekregen, moet u deze wel blijven gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld zijn als u prednison gebruikt, of als u last hebt van osteoporose (botontkalking). Ook bij de behandeling van borstkanker kunt u calciumtabletten krijgen, om osteoporose te voorkomen.


Aanbevelingen van het Voedingscentrum, voor gezonde mannen en vrouwen (per dag):


Leeftijd

Mannen

Vrouwen

19 - 50 jaar

  300-450 ml melkproducten en 40 gram kaas

  300-450 ml melkproducten en 40 gram kaas

51 - 69 jaar

 450 ml melkproducten en 40 gram kaas

450-600 ml melkproducten en 40 gram kaas

>70 jaar

600 ml melkproducten en 40 gram kaas

600 ml melkproducten en 40 gram kaas


Melkproducten: melk, karnemelk, yoghurt, kwark.
40 gram kaas komt overeen met beleg voor twee sneetjes brood.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl