Zijn MGN-3 supplementen (‘Biobran’) zinvol om de tumorgroei te remmen?

14-09-2015 18:10


Voeding en Kanker info - pillen

Nee, er is onvoldoende bewijs dat MGN-3 supplementen zinvol zijn om de tumorgroei te remmen.


Wat zijn MGN-3 supplementen?

MGN-3, of in de handel ook wel BioBran genoemd, is een supplement dat bestaat uit de buitenste vliesjes van de rijstkorrel (de zemel) die een bewerking hebben ondergaan. De zemel is als het ware 'voorverteerd' waardoor de stof arabinoxylan is ontstaan. Het idee is dat deze stof het immuunsysteem zou kunnen versterken, de tumorgroei zou kunnen remmen en tumoren gevoeliger zou kunnen maken voor chemotherapie.


Studies:

Uit een klein aantal studies in reageerbuisjes en bij proefdieren komen aanwijzingen dat MGN-3 een gunstige invloed heeft op bepaalde afweercellen en dat tumorcellen gevoeliger worden voor chemotherapie (paclitaxel en daunorubicine). Eén studie bij muizen laat zien dat MGN-3 de tumorgroei afremt.

Zowel onderzoek bij dieren als onderzoek in reageerbuisjes kunnen niet worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich heel anders gedragen en de reacties heel anders kunnen zijn dan bij proefdieren of in reageerbuisjes. Op basis van deze studies kunnen geen conclusies worden getrokken. De meeste studies zijn bovendien gefinancierd door de fabrikant en uitgevoerd door een onderzoeksgroep waar de mede-uitvinder van MGN-3 deel van uitmaakt. Het zou wenselijk zijn wanneer meer onderzoeksgroepen hetzelfde effect laten zien in een onafhankelijke studie. 

Lees verder op de Website: https://www.voedingenkankerinfo.nl/zijn-mgn-3-supplementen-biobran-zinvol-om-de-tumorgroei-te-remmen/  


Bron: www.voedingenkankerinfo.nl