Zijn rietsuiker, andere suikers of siroop beter dan gewone suiker?

27-11-2017 17:04Voeding en Kanker info - rietsuiker


Nee, alle andere suikers of siropen zijn niet beter of slechter dan gewone suiker (de suiker uit de suikerpot). Er is wel een smaakverschil.


Sacharose:

Suiker wordt gewonnen uit bieten of uit suikerriet. Zowel rietsuiker als bietsuiker (gewone suiker) bestaan uit sacharose, een mengsel van glucose en fructose. Beide soorten suiker leveren 400 kcal per 100 gram suiker. Bietsuiker (gewone suiker) bevat verder geen mineralen. Rietsuiker bevat wel kleine spoortjes mineralen. Op de hoeveelheid toegevoegde suiker die de gemiddelde Nederlander per dag eet is dit echter verwaarloosbaar, het voegt niets toe aan uw gezondheid. Toegevoegde suiker is de suiker die aan uw voeding is toegevoegd. Dit kunt u zelf hebben gedaan b.v. in thee, koffie, yoghurt, maar het is ook verwerkt in bijvoorbeeld koekjes, limonade, broodbeleg en sauzen.


Smaak van riet- en palmsuiker anders door suikerstroop:

De smaak en het uiterlijk van rietsuiker zijn anders dan die van bietsuiker. De bruine kleur van de rietsuiker komt doordat er suikerstroop aan toe wordt gevoegd. Dit wordt gedaan om op het oog onderscheid te kunnen maken tussen riet- en bietsuiker. Door de suikerstroop is de smaak ook iets anders. Palm- of kokosbloemsuiker is afhankelijk van de bereidingswijze wisselend van kleur: van geel tot donkerbruin. De smaak kan ook variëren.


Siropen en stropen:

Het verschil met gewone suiker is dat een siroop of stroop naast suiker ook vocht bevat. Siropen zijn dunner vloeibaar dan stropen. Siropen zoals agavesiroop of ahornsiroop (maple syrup) bevatten voornamelijk sacharose waardoor het effect op de gezondheid niet anders is dan gewone suiker. Ook keukenstroop en appel- of perenstroop bestaan voornamelijk uit sacharose . Door het vocht bestaat het product niet volledig uit suiker en bevat het iets minder calorieën per portie. Hoe dikker de siroop of stroop is hoe meer suiker het product bevat.. In het vocht zitten stoffen opgelost die een karakteristieke geur en smaak geven aan het product. Ook kunnen er vitaminen en mineralen aanwezig zijn, maar deze zeer kleine hoeveelheden zijn echter te verwaarlozen.


Natuurlijke zoetstof Stevia:

Stevia of honingkruid is een kruid wat veel groeit in Zuid-Amerika. De bladeren worden daar gebruikt als zoetmiddel in onder andere warme dranken. In Nederland is stevia in allerlei vormen verkrijgbaar. In stevia zitten geen suikers en geen calorieën waardoor het geen effect heeft op het bloedsuikerspiegel in het lichaam. Stevia heeft echter een karakteristieke smaak waardoor het vaak gemengd wordt met andere zoetstoffen of suikers om de smaak te neutraliseren. Producten met stevia kunnen daardoor wel calorieën bevatten. Producten met stevia passen door het lagere caloriegehalte binnen een gezonde voeding. Voor meer informatie over zoetstoffen in de voeding kijk  op Is het gebruik van zoetstoffen kankerverwekkend?


Beperk het gebruik van suiker:

Het is verstandig om het gebruik van suiker, zowel gewone suiker als rietsuiker, te beperken. Suiker levert veel energie (calorieën), door (veel) suiker te eten is de kans groot dat u teveel calorieën binnenkrijgt. Een overschot aan energie (calorieën) in de voeding zorgt ervoor dat u aankomt. Teveel aankomen leidt tot overgewicht en dit is ongunstig. Overgewicht verhoogt het risico op verschillende vormen van kanker. Dit is het geval voor darmkanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker, nierkanker, baarmoederkanker en borstkanker (bij vrouwen na de overgang). Overgewicht na behandeling voor kanker vergroot het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en een tweede tumor.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl