Zijn rode vruchten goed voor borstkankerpatiënten ?

31-10-2019 18:52

                      
Rood-fruit.Fruit kan het de kans op bepaalde vormen van kanker verkleinen en mogelijk na de behandeling ook de kans op terugkeer van de ziekte verminderen. Hierbij is rood fruit niet beter dan andere soorten fruit. Er is geen onderzoek gedaan naar het effect van rood fruit bij mensen met borstkanker.


Wat zijn rode vruchten?

Rode vruchten zijn onder andere aardbeien, rode bessen, frambozen, cranberries, bramen, zwarte en blauwe bessen. Dit is seizoensfruit, voornamelijk zomerfruit. Omdat deze vruchten ook diepgevroren verkrijgbaar zijn kunnen ze toch het hele jaar door gebruikt worden. Zie meer over vers versus bevroren fruit bij Zijn verse producten beter dan kant-en-klaar producten?


Wat blijkt uit onderzoek?

Een aantal overzichtsartikelen laten zien dat enkele stoffen uit rood fruit een gunstig effect hebben op kankercellen. De stoffen lieten tumorcellen afsterven en lieten de gezonde cellen intact. Door dit effect zou de tumor kunnen afnemen. Deze onderzoeken zijn alleen gedaan in reageerbuisonderzoek. Dit soort onderzoek kan niet direct worden vertaald naar de mens. In het menselijk lichaam gedragen stoffen zich heel anders en verlopen processen ook heel anders dan in reageerbuisonderzoek.


Vers fruit, sap of een concentraat van rood fruit zijn getest bij gezonde mensen. De onderzoekers keken of deze mensen meer antioxidanten in het bloed hadden. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van cellen tegen kunnen gaan. Je leest er meer over bij Helpt het slikken van antioxidanten om kanker te voorkomen? De deelnemers aan het onderzoek hadden niet of nauwelijks meer antioxidanten in het bloed tijdens de studie. We verwachten daarom geen effect op de kans op kanker. Ook vonden de onderzoekers geen veranderingen in de DNA-structuur bij deze mensen.


Er is geen onderzoek gedaan naar het effect van rood fruit bij mensen met borstkanker.


Ons advies:

Het eten van rood fruit past goed binnen gezonde voeding en kan gebruikt worden om te variëren met fruit. Fruit levert een bijdrage aan het verlagen van het risico op kanker en mogelijk op het risico op terugkeer van de ziekte als de tumor is behandeld. Volgens het laatste rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kan fruit mogelijk helpen om de kans te verkleinen op slokdarm-, long- en maagkanker. Rood fruit, en eigenlijk alle soorten fruit, zijn ook goed voor mensen met kanker. Fruit is rijk aan vezels en vitaminen, en past daarmee heel goed in eengezonde voeding, ook tijdens de behandeling.

Lees meer over onze aanbevelingen tijdens kanker.Lees ook: Klopt het dat het eten van grapefruit het risico op het krijgen van borstkanker verhoogt ?


Waarom is het belangrijk om voldoende voedingsvezels te eten ?


 

Bron: www.voedingenkankerinfo.nl