Zorgt een hoog cholesterol gehalte in het bloed voor een grotere kans op kanker ?

15-10-2019 19:26

Voeding en Kanker info - Cholesterol atherosclerose

cholesterol-bloedvat.Dat is lastig te zeggen. Er zijn geen aanwijzingen dat een hoog cholesterolgehalte in het bloed direct effect heeft op het krijgen van kanker. Het hebben van overgewicht vergroot wel de kans op kanker. Door meer te bewegen en af te vallen heb je een kleinere kans op het krijgen van kanker af en daalt ook het cholesterol.


Er zijn wel aanwijzingen dat je met een relatief hoog gehalte aan het gunstige type cholesterol, het HDL cholesterol, de kans op het krijgen van kanker verkleint, en de overleving van kanker beter is.Wat is cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof. Het is een belangrijk onderdeel van het zenuwstelsel, hormonen en van de celwand. Cholesterol komt maar voor een klein deel via het eten van cholesterolrijke voedingsmiddelen in het lichaam. Het meeste cholesterol maakt het lichaam in de lever aan. Er zijn twee soorten cholesterol: het gunstige HDL en het ongunstige LDL. Voor het lichaam is het gunstig als het totaal cholesterol op een goed peil is en het gunstige HDL cholesterol hoog is en het ongunstige LDL cholesterol laag. Als er gesproken wordt over een te hoog cholesterolgehalte in het bloed, gaat dit om het LDL cholesterol of om de verhouding totaal cholesterol/HDL.

De hoeveelheid vet in de voeding en met name de hoeveelheid verzadigde en onverzadigde vetzuren in de voeding is van invloed op het cholesterol. Verzadigde vetzuren in de voeding zorgen voor een verhoging van het cholesterol. Deze zitten bijvoorbeeld in snacks, koek, vlees en kaas. Onverzadigde vetzuren in de voeding verlagen het cholesterol. Deze zitten bijvoorbeeld is vette vis, noten, plantaardige oliën en avocado's.

Meer informatie over cholesterol lees je bij het Voedingscentrum.


Wat blijkt uit onderzoek?


Een relatief hoog HDL cholesterol is gunstig:

Uit onderzoek waarbij grote groepen mensen zijn bestudeerd, blijkt dat mannen met een hoog HDL cholesterol minder vaak prostaatkanker krijgen dan mannen met een laag HDL cholesterol. Ook bij een andere grote overzichtsstudie, waar mannen en vrouwen bekeken zijn, bleek dat mensen met een hoog HDL minder vaak kanker kregen dan mensen met een lager HDL. Ook dit onderzoek lijkt dus in de richting te wijzen dat een hoger HDL een kleinere kans op het krijgen van kanker geeft.


Verlaag je totaal cholesterol:

Verschillende onderzoeken in grote groepen mensen laten zien dat het zinvol is om je totaal cholesterol zo laag mogelijk te hebben. Mensen die een laag totaal cholesterol hebben, hebben een kleinere kans om kanker te krijgen. Je kunt je cholesterol verlagen door een gezonde voeding te eten, met weinig verzadigd vet.


Een overzichtsstudie waarin de resultaten van onderzoek naar bijna 25000 mensen met kanker zijn vergeleken, laat zien dat een hoog totaal cholesterol en een hoog HDL-cholesterol een gunstig effect lijken te hebben op de overleving van kanker.


Metabool syndroom en cholesterol:

Andersom kan er niet worden gezegd dat een laag HDL cholesterol direct zorgt voor een groter risico op het krijgen van kanker. Toch hebben veel mensen met een laag HDL cholesterol last van meer gezondheidsproblemen, vaak hebben zij het zogenaamde 'metabool syndroom'. Dit betekent dat deze mensen overgewicht hebben, een verstoorde bloedsuiker, een verhoogde bloeddruk en een hoog cholesterol (met daarbij een laag HDL cholesterol). Daarnaast kan het HDL cholesterol verlaagd zijn door te weinig lichaamsbeweging. Het is hierdoor moeilijk te zeggen of het lage HDL zelf een risicofactor is voor het krijgen van kanker. Het verhoogde risico op kanker kan ook worden veroorzaakt door overgewicht of te weinig beweging.Verhoogd cholesterol?

Is uw cholesterol verhoogd? Lees in de brochure van de Hartstichting wat u hieraan kunt doen.Bron: www.voedingenkankerinfo.nl