Zorgt een laag cholesterolgehalte in het bloed voor een grotere kans op kanker ?

19-09-2019 18:31


avocado.
Nee, er zijn geen aanwijzingen dat het cholesterolgehalte van het bloed rechtstreeks invloed heeft op het krijgen van kanker. Het is wel zo dat mensen met kanker vaak een laag cholesterolgehalte in het bloed hebben.


Het lage cholesterol is echter niet de oorzaak van kanker, maar kan worden veroorzaakt door de tumor zelf. Er zijn aanwijzingen dat tumorgroei het cholesterol verlaagt.Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof. Het is een belangrijk onderdeel van het zenuwstelsel, hormonen en van de celwand. Cholesterol komt maar voor een klein deel via het eten van cholesterolrijke voedingsmiddelen in het lichaam. Het meeste cholesterol maakt het lichaam in de lever aan. Er zijn twee soorten cholesterol: het gunstige HDL en het ongunstige LDL. Voor het lichaam is het gunstig als het totaal cholesterol op een goed peil is en het gunstige HDL cholesterol hoog is en het ongunstige LDL cholesterol laag. Als er gesproken wordt over een te hoog cholesterolgehalte in het bloed, gaat dit om het LDL cholesterol of om de verhouding totaal cholesterol/HDL.

De hoeveelheid vet in de voeding en met name de hoeveelheid verzadigde en onverzadigde vetzuren in de voeding is van invloed op het cholesterol. Verzadigde vetzuren in de voeding zorgen voor een verhoging van het cholesterol. Deze zitten bijvoorbeeld in snacks, koek, vlees en kaas. Onverzadigde vetzuren in de voeding verlagen het cholesterol. Deze zitten bijvoorbeeld is vette vis, noten, plantaardige oliën en avocado's.


Meer informatie over cholesterol lees je bij het Voedingscentrum.


Wat blijkt uit onderzoek?Kanker oorzaak van laag cholesterol:

In Engeland is een onderzoek geweest waarbij bij ongeveer 22.000 mannen het LDL cholesterol is bepaald. Vervolgens is gekeken hoeveel mannen kanker kregen. De mannen die kanker kregen zijn vergeleken met mannen die het niet kregen. Er was geen verschil in LDL cholesterolwaardes tussen deze twee groepen mannen. Mannen bij wie binnen twee jaar na het onderzoek kanker werd vastgesteld, hadden echter een duidelijk lager LDL cholesterol dan de mannen die geen kanker kregen.


De onderzoekers concludeerden dat het lage LDL cholesterolgehalte in het bloed veroorzaakt werd door de kanker. Andere onderzoekers hebben een zelfde resultaat gevonden. Een laag LDL cholesterol is dus geen veroorzaker van kanker maar een mogelijk gevolg van kanker.


Lees ook: Zorgt een hoog cholesterol in het bloed voor een grotere kans op kanker?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl