Zout en kanker.

23-09-2015 18:17


Eet minder zout of gezouten voedsel

Te veel zout is niet gezond. Veel mensen weten dat dit de kans op een hoge bloeddruk vergroot. Maar als je te veel zout eet kun je ook je risico op maagkanker verhogen.


Zout en kanker:

Te veel zout en gezouten voedingsmiddelen eten kan je risico op maagkanker verhogen. Onderzoekers denken dat dit komt doordat onze maagwand beschadigd kan raken door het eten van veel zout.


Wat is zout?

Zout (natriumchloride) is de alledaagse benaming voor de chemische verbinding tussen natrium en chloor.


Zout of natrium?

Sommige voedingsetiketten vermelden de hoeveelheid natrium in plaats van de hoeveelheid zout. As dit het geval is, kun je als volgt zelf berekenen hoeveel zout in een product zit: vermenigvuldig de hoeveelheid natrium met 2,5.


De hoeveelheid zout die we nodig hebben:

Ons lichaam heeft maar kleine hoeveelheden zout nodig. We hebben minimaal 1 gram zout (0,4 gram natrium) nodig per dag. Maximaal zouden we per dag 6 gram zout (2,4 gram natrium) mogen binnenkrijgen. De meeste mensen eten echter veel meer dan 6 gram zout per dag.


Waar zit zout in?

Ongeveer 25% van het zout dat we eten is zout dat we zelf toevoegen tijdens het koken of aan tafel. De rest van het zout dat we eten, ongeveer 75%, zit in bewerkte producten zoals kant-en-klaar maaltijden, sauzen, kaas, zoutjes maar ook in brood, koek en bewerkt vlees. Producten die niet zout proeven kun toch veel zout bevatten.


Tips om minder zout te eten

  • Let goed op de voedingsetiketten wanneer je boodschappen doet. Vergelijk de etiketten van verschillende producten en kies het product met het minste zout per 100 gram. Staat zout niet op het etiket maar natrium? Vermenigvuldig de hoeveelheid natrium met 2,5.
  • Verminder de hoeveelheid zout die je gebruikt geleidelijk af, zo wen je jezelf beter aan minder zout.
  • Gebruik kruiden en specerijen in plaats van zout om je eten op smaak te brengen.
  • Bereid je maaltijden zelf in plaats van kant-en-klare producten te gebruiken. Zo houd je de hoeveelheid zout zelf in de hand. Bron: www.wkof.nl