“Dit is een zware diagnose, maar ik ben strijdvaardig en hoopvol”: kanker vastgesteld bij Beringse burgemeester Thomas Vints (36).

06-12-2023 17:38

 

 

Auteur: Nienke Horemans - hln.be/beringen

 

 

Burgemeester Thomas Vints Beringen

Burgemeester Thomas Vints Beringen 

Foto: Mine Dalemans.

 
 
 
 
 
 
 
“Het leven kan soms een onverwachte wending nemen.” Met die boodschap deelt de Beringse burgemeester Thomas Vints (CD&V) via sociale media mee dat er bij hem endeldarmkanker werd vastgesteld. Vints blijft werken tot en met donderdag 7 december en hoopt na een operatie weer tegen eind januari aan de slag te zijn. Tot dan neemt schepen Jean Vanhees (CD&V) zijn taken als burgemeester over. “De weg naar herstel zal intens zijn, maar ik geloof dat het goed komt. Ons zorgsysteem is een van de strafste in de wereld.”
 
 
 
De Beringse burgemeester Thomas Vints (CD&V) heeft dinsdagmiddag via Facebook laten weten dat hij gediagnosticeerd is met endeldarmkanker. “Het leven kan soms een onverwachte wending nemen. Ik heb de laatste tijd enkele gezondheidsproblemen ervaren, waarvan de oorzaak nu duidelijk is”, aldus de burgemeester, echtgenoot en vader van drie. “Dit is een zware diagnose, maar ik ben strijdvaardig en hoopvol om hier zonder blijvende complicaties door te komen”, deelt hij. “Dat komt wel binnen en brengt natuurlijk ook een hele rollercoaster met zich mee met eerst een stukje onzekerheid omdat je het plan van aanpakken niet weet.”
 

Verder laat Vints weten dat hij nog tot en met donderdag 7 december 2023  zal werken. “Thuiszitten en wachten ligt ook niet in mijn aard. In mijn geval zorgt het werk ook wel voor afleiding.” Op 12 december 2023  heeft hij operatie op de planning staan. “Dan is het afwachten of er al dan niet een nabehandeling nodig is. Begin januari hoop ik alleszins vanuit thuis te kunnen werken, zodat ik allicht tegen eind januari volledig terug aan de slag kan gaan. Dit is uiteraard afhankelijk van hoe de operatie verloopt. Ik houd jullie op de hoogte.” Schepen Jean Vanhees (CD&V) neemt in de tussentijd zijn taak als burgemeester over. “Ik heb er vertrouwen in dat hij samen met het college en onze sterke administratie, Beringen goed zullen verder besturen tijdens mijn afwezigheid”, schrijft Vints.

 

“Ik wil graag afsluiten met een belangrijke boodschap. De weg naar herstel zal intens zijn, maar ik geloof dat het goed komt. Dat ik direct met mijn klachten naar dokters en specialisten ben gegaan, betekent dat ik nu met volle kracht kan vechten. Ons zorgsysteem is een van de strafste in de wereld. Sukkel jij dus met iets? Blijf er niet mee zitten, maar laat je onderzoeken!”

 

 

Wat is endeldarmkanker?


Het Universitaire ziekenhuis van Leuven omschrijf endeldarmkanker of rectumkanker als een “kwaadaardig gezwel in het rectum of de endeldarm, het laatste deel van de dikke darm. Rectumkanker ontstaat als een goedaardige poliep in de endeldarm kwaadaardig wordt.” Endeldarmkanker treft gemiddeld personen tussen 60 en 70 jaar oud en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. “In Vlaanderen worden personen tussen 55 en 74 jaar opgeroepen voor een stoelgangstest. Bij een afwijkend resultaat moet een coloscopie gebeuren.”

 

 

Wat is de behandeling?

 

Er zijn verschillende behandelingen van endeldarmkanker voorzien, gaand van chemotherapie en radiotherapie tot een operatie. “Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing”, schrijft het Universitaire ziekenhuis.

 

 

Wat is de overlevingskans?


De aanpak, behandeling en resultaten van endeldarmkanker kunnen verschillende zijn in de Vlaamse ziekenhuizen. “De kans op overlijden dertig dagen na de chirurgische ingreep ligt op 0,7 procent in UZ Leuven, het gemiddelde in alle Vlaamse ziekenhuizen ligt drie keer hoger. De kankergerelateerde kans op overleven na vijf jaar voor patiënten met een diagnose van rectumkanker is 74,7% in UZ Leuven, terwijl het Vlaamse gemiddelde 67,5% is. Van de patiënten die een operatie ondergingen, bedraagt de overlevingskans in UZ Leuven 82,3%. In Vlaanderen is dat 78,1%.”

 

 

Voor het Bericht van Instagram klik hier

 
 
 
 
Bron: www.hln.be