ICR-wetenschappers zoeken naar nieuwe medicijnen om kinderkanker te behandelen als onderdeel van het wereldwijde Cancer Grand Challenges-team.

06-03-2024 18:17

 

 

Professor Louis Chesler bevindt zich aan de linkerkant.  Rechts staat professor Swen Hoelder.

Afbeelding: professor Louis Chesler (links) en professor Swen Hoelder (rechts). Credits: John Angerson (links) en Danielle Lane (rechts).

 

 

 

 

Een mondiaal, interdisciplinair team van onderzoekers is geselecteerd om een ​​Cancer Grand Challenges-  prijs van maximaal 25 miljoen dollar te ontvangen over een periode van vijf jaar om de uitdaging van solide tumoren bij kinderen aan te pakken.

 

Het Cancer Grand Challenges PROTECT-team bestaat uit professor Louis Chesler en professor Swen Hoelder van het Institute of Cancer Research, Londen, en wordt geleid vanuit Hopp Children's Cancer Center Heidelberg (KiTZ) in Duitsland door professor Stefan Pfister.

 

Cancer Grand Challenges is een mondiaal financieringsplatform, mede opgericht door Cancer Research UK  en het National Cancer Institute  in de VS, dat een gemeenschap van diverse, mondiale teams ondersteunt om samen te komen, anders te denken en enkele van de moeilijkste uitdagingen op het gebied van kanker aan te gaan.

 

 

Er is dringend behoefte aan nieuwe behandelingen:

Kanker blijft wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken als gevolg van ziekten onder kinderen, en de uitkomsten van sommige vormen van kanker bij kinderen zijn in ruim dertig jaar niet verbeterd.

 

Behandelingen voor solide tumoren bij kinderen zijn nog steeds afhankelijk van tientallen jaren oude chemotherapieën, en vaak radiotherapie. Er is dringend behoefte aan nieuwe, vriendelijkere en meer gerichte behandelingen voor kinderen met kanker. Individuele kankers bij kinderen zijn echter zeldzaam, dus vooruitgang vereist interdisciplinair werk van over de hele wereld.

 

Team PROTECT gaat deze uitdaging aan. Het team zal eiwitafbraakstrategieën gebruiken om voorheen ongeneeslijke oorzaken van kinderkanker aan te pakken. Geneesmiddelen die uit deze programma's kunnen voortkomen, kunnen een revolutie op dit gebied teweegbrengen en de levens van kinderen met kanker transformeren.

 

Het Institute of Cancer Research (ICR) is een van 's werelds toonaangevende instellingen voor de ontdekking van nieuwe geneesmiddelen tegen kanker. Onderzoekers van het ICR zijn baanbrekend bezig met de afbraak van eiwitten, waarbij kankereiwitten worden afgebroken in plaats van hun functie uit te schakelen, als een gerichte techniek om kanker te behandelen. In 2022 kondigde de ICR de lancering aan van een speciaal Centrum voor Eiwitafbraak  binnen het ICR's Center for Drug Discovery .

 

Professor Swen Hoelder , hoogleraar Medicinale Chemie en Geneesmiddelenontwerp en Hoofd Chemie binnen het Centre for Cancer Drug Discovery  van het Institute of Cancer Research, Londen, zei:

 

“Bij veel kinderen wordt een agressieve kankersoort vastgesteld die moeilijk en soms onmogelijk te behandelen is, met vreselijke gevolgen voor de patiënten en hun families. Het ontdekken van geneesmiddelen vereist samenwerking van uitmuntende onderzoeksteams met verschillende expertises, maar het kleine aantal patiënten met kinderkanker betekent dat dit helaas niet commercieel aantrekkelijk is, waardoor het erg moeilijk wordt om voldoende financiering voor het onderzoek veilig te stellen. De Cancer Grand Challenge zal dus deze cruciale leemte aanpakken en ons helpen nieuwe, vriendelijkere behandelingen voor kinderkanker te ontdekken.

 

“Ik ben ervan overtuigd dat dit het juiste team is, en het juiste moment om een ​​grote stap voorwaarts te maken, en ik kan niet wachten om te zien hoe het eerste nieuwe medicijn de kinderen in de kliniek bereikt.”

 

Het ICR is internationaal toonaangevend in het onderzoek naar kanker bij kinderen, tieners en volwassenen. Onze onderzoekers transformeren de manier waarop deze verwoestende ziekten worden gediagnosticeerd en behandeld – het opbouwen van internationale partnerschappen zoals Team PROTECT is de sleutel tot die vooruitgang geweest.

 

 

Team PROTECT zal 'een monumentale impact hebben'

 

Professor Louis Chesler leidt ook een onderzoeksprogramma dat tot doel heeft geavanceerde genetische tests voor kinderkanker te ontwikkelen, waardoor artsen behandelingen kunnen afstemmen op de individuele patiënt. Diagnostische kankertests uit het eerste programma, Stratified Medicine Paediatrics 1, zijn al geïmplementeerd door NHS Engeland voor klinisch gebruik volgens de Standard of Care.

 

Professor Louis Chesler , hoogleraar kinderkankerbiologie aan het Institute of Cancer Research, Londen, en adviseur kinderoncologie bij  de Royal Marsden NHS Foundation Trust , zei:

 

“Ik ben ongelooflijk vereerd en geïnspireerd om mij aan te sluiten bij onderzoekers over de hele wereld die al hun kracht en expertise zullen richten op het probleem van het ontdekken van nieuwe kankermedicijnen die speciaal voor kinderen zijn gemaakt.

 

“We hebben innovatieve nieuwe behandelmethoden nodig voor kinderen met kanker die effectief zijn en zeer weinig bijwerkingen hebben. Deelnemen aan deze internationale teams zal een monumentale impact hebben op het onderzoek naar pediatrische tumoren.”

 

Team PROTECT verenigt artsen, belangenbehartigers en wetenschappers met expertise op het gebied van kinderoncologie, gerichte eiwitafbraak, high-throughput chemische screening, medicinale chemie, structurele biologie, tumorbiologie, preklinische geneesmiddelentests en klinische onderzoeken, verspreid over 10 instellingen en vijf landen.

 

 

'De slimste geesten ter wereld' verenigen:

Het team wordt gefinancierd door Cancer Research UK, het National Cancer Institute, de Wetenschappelijke Stichting van de Spaanse Vereniging tegen Kanker en KiKa (Children Cancer Free Foundation) via Cancer Grand Challenges. Het is een van de vijf nieuwe teams, die een totale investering van 125 miljoen dollar vertegenwoordigen om enkele van de zwaarste uitdagingen op het gebied van kankeronderzoek aan te pakken.

 

Dr. David Scott, directeur van Cancer Grand Challenges , zei:

 

“Samen met ons netwerk van visionaire partners en onderzoeksleiders verenigt Cancer Grand Challenges 's werelds slimste geesten over grenzen en disciplines heen en streeft ernaar de moeilijkste problemen van kanker te overwinnen.

 

“Met deze investering, onze grootste tot nu toe, blijven we onze wereldwijde onderzoeksgemeenschap laten groeien en nieuwe teams financieren die het potentieel hebben om ontdekkingen naar boven te halen die een positieve invloed kunnen hebben op de uitkomsten van kanker.”

 

Cancer Grand Challenges, in 2020 mede opgericht door twee van de grootste financiers van kankeronderzoek ter wereld: Cancer Research UK en het National Cancer Institute, ondersteunt een mondiale gemeenschap van diverse onderzoeksteams van wereldklasse om samen te komen, anders te denken en maatregelen te nemen over enkele van de moeilijkste uitdagingen van kanker.

 

Dit zijn de obstakels die de vooruitgang blijven belemmeren en geen enkele wetenschapper, instelling of land zal deze alleen kunnen oplossen. Met prijzen tot 25 miljoen dollar zijn de Cancer Grand Challenges-teams in staat om boven de traditionele grenzen van geografie en discipline uit te stijgen om de vooruitgang te boeken in de strijd tegen kanker die we dringend nodig hebben.

 

Cancer Grand Challenges brengt nu 1.200 onderzoekers en 16 teams van over de hele wereld samen om 13 uitdagingen aan te gaan.

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.