2000 mensen doen nu mee aan massaclaim tegen Tata Steel: ‘We zijn niet naïef, Tata maakt geen vrienden’.

24-09-2023 16:18

 

 

Auteur: Victor Schildkamp - ad.nl/binnenland

 

 

John Beer gaat de strijd aan met Tata Steel.

John Beer gaat de strijd aan met Tata Steel. 

Foto: AD.

 

 

 

 

 

2000 AANMELDINGEN:  Inmiddels 2000 mensen die in de omgeving van staalgigant Tata Steel in IJmuiden wonen, hebben zich bij de stichting Frissewind.nu gemeld om zich aan te sluiten bij de massaclaim tegen het bedrijf. ,,We zitten straks met Tata Steel om tafel, maar we zijn niet naïef dat we denken dat we dit buiten de rechter om voor elkaar gaan krijgen,” zegt John Beer, letselschadeadvocaat en bestuurslid van bewonersgroep Frissewind.nu.

 

De kansen dat de massaclaim gaat leiden tot een resultaat, zijn na het nieuwste RIVM-rapport van vrijdag gestegen. In dat rapport trok het RIVM de harde conclusie dat er een rechtstreeks verband is tussen de stoffen die Tata Steel in de omgeving brengt en de verhoogde kans op kanker en andere nare ziektes en vormen van overlast die in de regio rond het bedrijf inderdaad vaker voorkomen. In het dichtst bij gelegen dorp Wijk aan Zee kost het bewoners gemiddeld zelfs 2,5 maand van hun leven. Vier procent van de huidige kankergevallen komt door Tata Steel. ,,Dat getal geldt alleen voor nu,” zegt Beer. ,,Maar hoe hoog waren die percentages in het verleden?”

 

 

‘Veel mensen wisten het al lang’


,,Het rapport is steunend,” zegt Beer. ,,Niet alleen voor de massaclaim die we vormgeven, maar ook voor de mensen hier, de bewustwording: het besef dat dat bedrijf inderdaad het leven heeft gekost van een dierbare. Het was door de jaren heen om allerlei sociale redenen niet altijd makkelijk om dat te erkennen en dat besef te laten doordringen. Het is belangrijk dat het RIVM nu dus met deze conclusies komt, al staat er in feite ook weer niet heel veel nieuws in. Veel mensen die hier wonen wisten dit natuurlijk al lang.”

 

Begin april werd bekend dat de bekende schadeadvocaat in het bestuur van Frissewind.nu zou plaatsnemen. Toen al kondigde hij aan dat hij de massaclaim zou helpen vormgeven. Ook zei hij dat hij ‘het excuusverhaal van Tata Steel dat ook andere industrieën kankerverwekkend kunnen zijn’, wilde doorbreken. Ondanks het recente RIVM-rapport denkt Beer niet dat Tata nu meteen zal buigen en de verantwoordelijkheid gaat nemen.

 

 

Pas werd bekend dat er al in 1975 kankerver­wek­ken­de stoffen waren, dat noemt Tata alleen maar ‘een historisch feit', verder niks

John Beer, Bestuurslid Frissewind.nu en letselschadeadvocaat.

 

 

 

,,We hebben in oktober of november een gesprek met Tata Steel,” zegt Beer. ,,Want dat zegt de wet: je moet het eerst met de tegenpartij zelf eens zien te worden. Maar ik ben niet naïef. Onlangs werd ook bekend dat al in 1975 bekend was dat er kankerverwekkende stoffen rond Tata Steel werden gemeten. Daarover heeft Tata Steel alleen maar gezegd dat dat ‘een historisch feit is’. Met dat soort reacties maak je geen vrienden als je weet dat er mensen zijn doodgegaan. We denken dus niet dat we deze zaak zonder de civiele rechter tot een goed einde kunnen brengen.”

 

De weg naar een schadeclaim voor die duizenden omwonenden is wat dat betreft nog lang. Eerst moet Tata Steel - al dan niet gedwongen door de rechter - schuld erkennen. Daarna zal per individu bekeken en berekend moeten worden hoe groot de schade is. ,,Hoeveel mensen zich nog aansluiten en wat er morgen weer gaat gebeuren, ik weet het niet. Maar wij gaan hier stap voor stap mee verder,” aldus Beer.

 

De advocaat zal in deze zaak overigens niet zelf de advocatenrol nemen, hij is al als bestuurslid betrokken. ,,Dat mag niet en kan niet. We gaan hier andere advocaten bij zoeken.”

 

De massaclaim staat los van de strafzaak die advocaat Bénédicte Ficq heeft aangespannen tegen de leidinggevenden van Tata Steel en waarover het Openbaar Ministerie vermoedelijk nog dit jaar een besluit neemt.

 

 

 

Tata Steel gezien vanuit IJmuiden.

Tata Steel gezien vanuit IJmuiden. 

Foto:  ANP.

 
 
 
 
 
 
Bron: www.ad.nl