Aantal kankergevallen stijgt wereldwijd: 20 miljoen diagnoses per jaar.

02-02-2024 16:53

 

 

LYON - Het aantal gevallen van kanker stijgt wereldwijd. In 2022 zijn 20 miljoen nieuwe kankerdiagnoses gesteld. Dat aantal zal volgens prognoses tegen 2050 met 77 procent toenemen tot 35 miljoen diagnoses per jaar, zo meldt het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC).

 

 

Beeld ter illustratie

Foto: HET NIEUWSBLAD.

 

 

 

 

 

Eén mens op de vijf krijgt in de loop van zijn leven kanker. Eén op de negen mannen en één op de twaalf vrouwen sterft eraan.

 

Oorzaken van de verwachte stijging zijn onder meer de bevolkingsgroei en het feit dat mensen steeds langer leven, aldus het IARC. Daarbij komen verhoogde risico’s door veranderingen in de levensstijl. Tabak, alcohol en zwaarlijvigheid spelen daarin een rol, net zoals luchtvervuiling.

 

Twee jaar eerder, in 2020, waren volgens een eerdere mededeling van het IARC 19,3 miljoen kankerdiagnoses gesteld. Bij de vergelijking moet er wel rekening mee worden gehouden dat de methoden om gegevens te verzamelen ondertussen verbeterd zijn.

 

Meest voorkomende soorten:

In 2022 stierven volgens het IARC 9,7 miljoen mensen aan kanker. De vaakst voorkomende soorten waren long-, borst- en darmkanker. Bij vrouwen komt borstkanker het meest voor, gevolgd door long- en darmkanker. Bij mannen is longkanker de meest voorkomende soort, gevolgd door prostaat- en darmkanker. Het agentschap bekeek gegevens uit 185 landen.

 

De regionale directeur van de WHO voor Europa, Hans Kluge, deelde mee dat in de Europese Regio die 53 landen in Europa en Centraal-Azië omvat, het aantal sterfgevallen door kanker volgens het IARC tegen 2045 met 38 procent zal toenemen.

 

 

 

Bron: www.telegraaf.nl/nieuws