Adem gebruiken om kanker op te sporen.

15-10-2023 17:15

 

 

Auteur: NABODITA GANGULY - thehindubusinessline.com

 

 

Silicon Valley-ondernemer Vivek Wadhwa wil kanker en andere chronische ziekten op basis van de adem identificeren.

 

 

Using breath to sniff out cancer - The Hindu BusinessLine

Vivek Wadhwa.

Fotokrediet:

 
 
 
 
 
 
 
 
Vivek Wadhwa, een ondernemer uit Silicon Valley, wil een draagbaar apparaat maken dat kanker via de ademhaling kan opsporen.
 

“We openen een nieuwe dimensie. Laten we kijken waar het ons brengt”, zegt Wadhwa, wiens bedrijf, Vionix Biosciences, aan het project heeft gewerkt.

 
 
Wadhwa heeft gezocht naar manieren om de kosten van medische tests te verlagen, vooral voor het diagnosticeren van andere soorten kanker dan de zichtbare soorten, zoals keel- en borstkanker. Hoewel de uitkomst van het werk onzeker is, is hij optimistisch dat ze deze technologie binnen een jaar of twee werkend kunnen krijgen.
 

Het apparaat zal functioneren door organische verbindingen om te zetten in lichtspectra, vergelijkbaar met hoe we DNA-sequenties analyseren door de letters te ontcijferen. "We zoeken naar specifieke kenmerken binnen deze lichtspectra om ziekten en kankers op te sporen", zegt Wadhwa.

 

 

Lessen uit de Holmes-saga:


Het laatste bedrijf dat nauw aan iets soortgelijks werkte, was Theranos, opgericht door Elizabeth Holmes, een ondernemer die in mei aan haar lange gevangenisstraf begon na lange juridische strijd. Theranos was een spraakmakend gezondheidstechnologiebedrijf onder leiding van Holmes, met als doel een revolutie teweeg te brengen in het bloedonderzoek met minimale bloedmonsters. Het kreeg echter te maken met controverses en juridische uitdagingen vanwege zorgen over de nauwkeurigheid en geloofwaardigheid van de methoden van het bedrijf.

 

"Dit hele vakgebied heeft een zeer slechte reputatie vanwege Theranos, en daarom zullen we externen naar ons product laten kijken", zegt Wadhwa. “We gaan het aan universitaire onderzoekers geven en laten ze er ook geavanceerd onderzoek naar doen”, voegt Wadhwa toe.

 

 

Kankertesten via adem:


Het gebruik van de adem om longkanker op te sporen is niet iets nieuws. In een onderzoeksartikel met de titel ‘Longkankerdetectie via adem door elektronische neus verbeterd met een selectieve selectie van groepskenmerken’, gepubliceerd in 2021, maakten wetenschappers een speciale ‘elektronische neus’ om longkanker te detecteren door de adem van mensen te bestuderen. Ze testten het op 87 mensen: 46 met longkanker, 36 gezonde en 5 met andere longproblemen. De machine had 13 verschillende sensoren om de adem te analyseren. Het bleek dat de machine longkanker heel goed van andere problemen kon onderscheiden.

 

Wadhwa zegt echter dat zijn onderzoek niet alleen zal helpen bij het identificeren van welke vorm van kanker dan ook, maar ook bij ziekten als tuberculose en ‘andere ziekten die via de ademhaling kunnen worden opgespoord’.

 

Wadhwa, die dit jaar premier Narendra Modi ontmoette, zegt dat hij volledige steun kreeg van de premier voor zijn idee om kanker uit te roeien. Tot nu toe heeft Wadhwa meer dan $ 40.00.000 in het project geïnvesteerd. Hij is van plan nog $ 50.00.000 extra te investeren.

 

Het analyseren van complexe gegevens uit adem, bloed en urine met behulp van massaspectrometrie is een uitdaging voor mensen. AI, ontworpen voor data-analyse, is ideaal voor deze taak, omdat het training vereist om data te begrijpen en modellen te creëren, zegt Wadhwa. Gezien de complexiteit van de lichtspectrumgegevens heeft AI echter uitgebreide gegevens en monsters nodig om meer te weten te komen over verschillende ziekten.

 

 

Een lange weg te gaan:


Als dit experiment succesvol is, zal dit een nieuw hoofdstuk in de medische geschiedenis betekenen. Er zijn echter veel uitdagingen en het is nog te vroeg om iets te zeggen over het succes van het experiment. Het grootste risico is dat de technologie niet werkt of dat de data te complex zijn om te begrijpen. Een onderzoeksartikel getiteld “Detection of cancer through exhaled adem: a systematisch review”, gepubliceerd in 2015, wijst erop: “...analyses van uitgeademde adem leverden veelbelovende resultaten op, hoewel standaardisatie van de verzameling van adem, de opslag van monsters en de verwerking van gegevens cruciale kwesties blijven. ”

 

Grotere onderzoeken moeten dus worden geïmplementeerd in echte screeningomgevingen, waarbij bijzondere aandacht moet worden besteed aan standaardisatie bij het verzamelen van adem, het in overweging nemen van co-variabelen en validatie in onafhankelijke populatiemonsters.

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.

 

 

Bron: www.thehindubusinessline.com