Alrijne en LUMC tekenen intentieverklaring concentratie borstkankerzorg.

01-07-2023 11:29

 

 

 

 

 

 

 

Alrijne Zorggroep en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan nauw samenwerken op het gebied van borstkankerzorg in het grotendeels overlappende verzorgingsgebied van Alrijne en het LUMC. Op 30 juni tekenden de Raden van Bestuur van beide ziekenhuizen daarvoor een intentieverklaring.

 

 Dit deden zij tijdens een feestelijke bijeenkomst in aanwezigheid van direct betrokkenen van beide ziekenhuizen en de bestuursvoorzitter van Zorg en Zekerheid, Ton van Houten.

 

 

 

 

 

 

Optimale en effectieve borstkankerzorg:


"Met deze samenwerking willen we in de regio Zuid-Holland Noord, het gezamenlijke verzorgingsgebied van het LUMC en Alrijne, de borstkankerzorg optimaal en effectief inrichten”, zo stelt Peter Jue (bestuurder Alrijne). "Door kennis en expertise te bundelen, kunnen de ziekenhuizen zich naast de zorg nog meer richten op wetenschappelijk onderzoek, opleiding en innovatie."

 

 

Martin J. Schalij (bestuurder LUMC) geeft aan trots te zijn op deze eerste stap voor betere borstkankerzorg in regio Zuid-Holland Noord. "Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de inrichting van oncologische zorg. Daarnaast zien we een groeiend aantal patiënten en schaarste op de arbeidsmarkt. Door samen te werken kunnen we deze ontwikkelingen het hoofd bieden en toegankelijke zorg met een nog hoger serviceniveau aan borstkankerpatiënten garanderen."

 

 

Ton van Houten, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid: "De opdracht van Minister Kuipers in het Integraal Zorgakkoord is: meer regionale samenwerking en concentratie van zorg met als doel meer zorg op de juiste plek. Dat is al 200 jaar het credo van Zorg en Zekerheid. Daarom ben ik trots en blij met dit mooie plan van het LUMC en het Alrijne, dat de schaarse zorgprofessionals in hun kracht zet. Maar het belangrijkste: het is goed nieuws voor borstkankerpatiënten uit onze regio. Zij krijgen kwalitatief betere zorg op één vertrouwde plek in de buurt."

 

 

Ambities in lijn met het Integraal Zorgakkoord:


De komende maanden werken beide ziekenhuizen de samenwerking verder uit. Dit wordt gedaan met behulp van een multidisciplinaire werkgroep, waarbij nadrukkelijk ook patiënten en verwijzers worden betrokken. De uitwerking bestaat onder andere uit de inrichting van de zorgpaden en het vormen van gespecialiseerde (multidisciplinaire) teams. Deze ambities passen mooi in de lijn van het Integraal Zorgakkoord waarbij onderwerpen zoals onder andere schaarste aan personeel, passende zorg en regionale spreiding en concentratie de thema’s zijn die in deze samenwerking worden meegenomen.

 

 

Samenwerking binnen OncoWest:


Zowel het LUMC als Alrijne werken binnen het samenwerkingsverband OncoWest samen met de andere ziekenhuizen aan toekomstbestendige oncologische zorg. Deze samenwerking betreft oncologische zorg in de volle breedte en blijft onverminderd van kracht.

 

 

 

 

Bron: www.lumc.nl