Als je jong bent en kanker krijgt: ‘Mensen vinden het onderwerp heel moeilijk’.

17-03-2024 16:40

 

 

Ingrid, Margret en Susan organiseren de eerste bijeenkomst voor jongvolwassenen met kanker

Ingrid, Margret en Susan organiseren de eerste bijeenkomst voor jongvolwassenen met kanker 

Foto: De Honingraad, Rien de Bruin

 
 
 
 
 
 
 
BREDA - In Nederland krijgen jaarlijks 3.900 jongvolwassenen tussen de 18 en 39 jaar te horen dat zij kanker hebben. Die diagnose verandert alles. Daarom start Stichting De Honingraad, in samenwerking met zorgnetwerk AYA ‘Jong en Kanker’, vanaf april een jongvolwassen lotgenotengroep in Breda. En dat is enorm waardevol, stellen Ingrid, Margret en Susan. “Mensen om je heen vinden het onderwerp kanker ontzettend moeilijk.”
 

Jonge mensen met en na kanker vallen vaak tussen wal en schip, omdat kanker op jonge leeftijd zeldzaam is. Ze weten onvoldoende waar ze terecht kunnen in de regio, maar hebben wél behoefte aan contact met lotgenoten, stelt De Honingraad.

 

Margret (31), vrijwilliger bij De Honingraad, vertelt daarover: “Mensen om je heen vinden het onderwerp kanker ontzettend moeilijk. Dat merk je ook als je tegen onzekerheden aanloopt, zoals een nieuwe baan, je veranderde relatie met je partner of het herstellen van je lichaam na een operatie of behandeling. De reactie: “Ach, dat komt wel weer goed, het gaat toch al beter,” heb ik vaak gekregen, omdat ze het lastig vonden. Begrijpelijk natuurlijk, maar ook eenzaam.”
 

Veel jonge mensen willen na de behandeling zo snel mogelijk terugkeren naar hun oude leven en weer meedraaien in de samenleving. Sommigen hebben echter moeite om hun plek in de maatschappij (terug) te vinden en lopen daarbij tegen leeftijdsspecifieke vragen aan. Daarom is vorig jaar het idee ontstaan om een jongvolwassenen lotgenotengroep te starten in Breda.

 

Susan (54), coördinator bij De Honingraad: “Ik hoorde dat er jongvolwassen lotgenotengroepen elkaar ontmoeten in Tilburg of zelfs in Roosendaal vanuit Breda. We willen nu hier in Breda dit ook kunnen doen voor deze groep. Dichter bij huis en ook nog volledig zelf in te kleden hoe deze bijeenkomsten eruit gaan zien. Dat kan een high tea zijn, spelletjesavond of een wandeling; dat mag de groep bepalen. Maar we beginnen op 3 april gewoon met koffie en wat lekkers,” zegt Susan met een glimlach.
 

Waarom dit lotgenotencontact zo waardevol is, vertelt Ingrid, ook vrijwilliger bij De Honingraad, stralend: “Inmiddels al wel tien jaar geleden organiseerden we bijeenkomsten voor jongeren onder de 16 jaar. Wat daaruit elke week ontstond en hoe die groep elkaar elke keer vond, was fantastisch mooi om te zien. Dat gun ik deze groep ook, om dat contact met elkaar te hebben waarin herkenning, verbinding en ook humor elkaar kunnen treffen.”

 

 

 

Eerste bijeenkomst:

 

Margret, Susan en Ingrid organiseren op woensdagavond 3 april 2024 tussen 19:30-21:00 uur de eerste jongvolwassen lotgenotenbijeenkomst bij De Honingraad aan de Johan Willem Frisolaan 100 in Breda.

 

Ben jij tussen 18 en 39 jaar, spreekt dit je aan en wil je in contact komen met lotgenoten? 

 
 

Meld je dan aan via telefoonnummer 076 56 55 291 of via email: welkom@honingraad.nl en wordt op woensdagavond 3 april 2024 hartelijk ontvangen door Margret, Susan en Ingrid van de Honingraad.


 

Bron: www.bredavandaag.nl/algemeen