Amerikaanse minister van Defensie heeft prostaatkanker, Witte Huis volledig verrast.

10-01-2024 18:24

 

 

Auteur: Buitenlandredactie - ad.nl/buitenland

 

 

Defensieminister Lloyd Austin ligt sinds begin dit jaar in het militaire ziekenhuis Walter Reed wegens complicaties na een ingreep eind december.

Defensieminister Lloyd Austin ligt sinds begin dit jaar in het militaire ziekenhuis Walter Reed wegens complicaties na een ingreep eind december. 

Foto:  AFP.

 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin (70) heeft prostaatkanker. Hij werd begin dit jaar opgenomen in het ziekenhuis vanwege complicaties na een operatie, maar het Pentagon lichtte president Joe Biden en andere overheidsfunctionarissen niet in over de diagnose.
 
 
Het militaire ziekenhuis Walter Reed in Bethesda nabij Washington maakte dinsdag bekend dat Austin prostaatkanker heeft. De aandoening werd vroeg ontdekt en de prognose voor een genezing is ‘uitstekend’, luidde het.
 
 
Austin werd begin december gediagnosticeerd met prostaatkanker. Het Witte Huis meldt dat Biden pas dinsdag werd ingelicht over die diagnose en dus wekenlang niet is ingelicht over Austins medische toestand. Ook wist het Witte Huis niet dat hij voor een operatie op 22 december onder algehele narcose is geweest. Het Witte Huis spreekt van een fout, maar zegt dat Biden niet van plan is Austin te ontslaan. ‘Het is aan het Pentagon om te beslissen of het niet delen van informatie consequenties moet hebben’, luidde het.
 
 

Urineweginfectie:

Dat Biden niet was ingelicht, leidde tot ophef. Congresleden eisten uitleg hoe dit kon. Artsen die Austin behandelden, vertelden dat hij eind december werd behandeld, waarna hij een urineweginfectie opliep. Daarvoor werd hij begin januari opgenomen in het Walter Reed National Military Medical Center.

 

Het Pentagon zegt dat ‘het duidelijk is dat we het beter hadden moeten aanpakken’. Austin zelf zei ook spijt te hebben hoe hij de situatie heeft aangepakt. Sommige Republikeinse congresleden hebben om Austins ontslag gevraagd.

 

 

Midden-Oosten:

De opname van Austin komt er op een moment dat het Amerikaanse leger tegen de achtergrond van de oorlog tussen Israël en Hamas met steeds meer spanningen wordt geconfronteerd in het Midden-Oosten. Houthi-rebellen in Jemen vallen koopvaardijschepen in de Rode Zee aan en gewapende groepen in Irak en Syrië bestoken Amerikaanse troepen die er gelegerd zijn.

 

 

 

Bron: www.ad.nl